Flytten av Kiruna fortsätter

28 augusti 2017

Torsdag 31 augusti flyttas den femte av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Den här gången är det den så kallade Ingenjörsvillan som står på tur att flyttas.  

Flytten av kulturbyggnader, från gruvans påverkansområde till nya platser i Kiruna, fortsätter. Vid foten av berget Luossavaara, med utsikt över fjällmassivet och gruvan, flyttas sju kulturbyggnader. Därtill flyttas den så kallade Länsmansbostaden till den nya stadskärnan, öster om nuvarande centrum.
– Att omvandla en stad är en utmaning för alla, inte minst på grund av den kultur, minnen och känslor som omger det gamla. Alla värden kan inte mätas i pengar och därför är det särskilt glädjande att vi kan förena det gamla med det nya genom att flytta några av stadens mest unika och omtyckta byggnader, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB och ansvarig för flytten av kulturbyggnader.

På det nya området har omkring 20 000 kvadratmeter förberetts för sina nya hyresgäster.
Till området har tre bläckhornshushus och Arbetarbostaden B5 redan flyttats. Byggnaderna får inom kort sällskap av Ingenjörsvillan, Hjalmar Lundbohmsgården och Bolagshotellet.

– Ingenjörsvillan är som övriga kulturbyggnader väldigt speciell. Trots att en era är slut betyder det inte att historien får ett slut. Genom flytten får byggnaderna fortfarande en given plats i Kiruna, säger Tjabba Nordanfjäll.

Ingenjörsvillan är LKAB:s 39:onde byggnad i ordningen och stod klar år 1900. Med sina imponerande 280 ton lastas byggnaden intakt på en särskilt anpassad trailer för att transporteras de dryga tre kilometrarna till sin nya plats. Den nya adressen är Lotten Erikssons gata 38.

Varmt välkommen att delta vid flytten av Ingenjörsvillan.

När: Torsdagen den 31 augusti klockan 07:00

Var: Hjalmar Lundbohmsvägen 29, Ingenjörsvillans nuvarande placering

Representanter från LKAB samt representanter från flyttentreprenören PEAB finns tillgängliga för intervjuer innan flytten inleds klockan 07:00.

Ingen föranmälan krävs för medverkan eftersom det inte finns möjlighet att besöka arbetsområdet dit huset flyttas.

LKAB är en internationell högteknologisk mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 16 miljarder kronor 2016 och har cirka 4 200 anställda i 13 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

Documents