Historiskt byggnadsbyte

28 augusti 2018

Idag lämnar LKAB över Kirunas nya stadshus, Kristallen, till Kiruna kommun. I gengäld överlämnar Kiruna kommun det gamla stadshuset inför avveckling. LKAB får tillgång till marken för fortsatt gruvbrytning.

Det här skrivs in i historieböckerna. Allt juridiskt är klart och huset är kommunens. LKAB har finansierat och byggt upp ett nytt stadshus med samma kvalitét, funktion och storlek enligt ingångna avtal, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar.

Byggkostnaderna har uppgått till cirka 600 Mkr. All inredning, konst och personal har flyttat in. Alla juridiska papper är påskrivna och överlämnande. Kristallen tillhör nu Kiruna kommun.

– Stadshuset brukar kallas för kirunabornas vardagsrum med den öppna och inbjudande hallen. Detta har arkitekten lyckats mycket bra med i det nya stadshuset också. Dessutom kommer vi att ha Norrbottens första länskonstmuseum i samma byggnad, vilket känns väldigt positivt, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson.

Över tusen personer har varit med och byggt den 34 meter höga byggnaden med 13 400 kvadratmeter byggareal. Det har dragits över 20 mil rör,16 mil elkabel och monterats över 5 000 guldkassetter.

En milstolpe är nådd. Vi är glada att vi höll tidplan och budget och nu kan lämna över en så fin byggnad till kommunen och Kirunaborna, säger Johan Mäkitaavola, projektledare för nya stadshuset, LKAB.

Bygganden som redan nu är historisk är ritad av den danske arkitekten Henning Larsen. Utmaningen och kravet var att rita ett stadshus med en arkitektonisk kreativitet som uppfyllde hög miljöstandard i ett kallt klimat. Det nya stadshuset uppnår miljöbyggnad silver.

– Det första halvåret av 2018 har Kirunaborna verkligen fått möjlighet att ta farväl av vårt gamla fantastiska stadshus, genom speciella guidningar, Öppet Hus och olika kulturarrangemang. Visst sörjer vi lite vårt gamla fantastiska stadshus Igloo, men framförallt gläds vi över vårt nya fantastiska stadshus och länskonstmuseum Kristallen, säger Lennart Lantto, kultursekreterare, Kiruna kommun.

I gengäld får LKAB tillgång till Kirunas numera gamla stadshus, Igloo, och framförallt tillgång till mark för fortsatt gruvbrytning. Avvecklingen av gamla stadshuset påbörjas efter årsskiftet.

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 23 miljarder kronor 2017 och har cirka 4 100 anställda i 13 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

Media

Documents