Inbjudan: Dags att flytta gamla hus i Gällivare

28 september 2016

LKAB och Gällivare kommun bjuder tillsammans in till pressträff, tisdag 4 oktober, när det första av 30 kulturhus flyttas och för visning av flera nya bostadsprojekt.

Pressbesöket omfattar en rundtur med buss till olika pågående bostadsprojekt i Gällivare som är en direkt följd av att Malmberget avvecklas.

LKAB bevarar kulturbyggnaderna med sin historia och erbjuder samtidigt bostäder i ett äldre bostadsbestånd med lägre hyresavgifter än i nybyggnationer. Byggnaderna flyttas genom att en efter en lyftas upp och köras på trailer drygt sju kilometer från Malmberget till den nya adressen i Koskullskulle.

Flytten av kulturbyggnaderna med 86 bostäder är bara en liten del av det som måste ske. För att LKAB ska kunna fortsätta bryta järnmalmen, måste allt ovanför gruvorna flyttas i säkerhet. I Malmberget berörs 3 200 personer, 2 000 bostäder och 250 000 kvadratmeter bostads- och lokalytor ska byggas upp på nytt igen.

Malmberget, ett samhälle ungefär 100 kilometer ovan polcirkeln. Sedan slutet av 1800-talet finns här världens näst största underjordsgruva för järnmalmsbrytning. LKAB är ett av Sveriges viktigaste exportföretag. Samhället byggdes för att gruvarbetarna skulle ha någonstans att bo.

Ingen kunde ana att gruvbrytningen skulle pågå än idag. Därför byggdes samhället mer eller mindre på malmen. Nu drygt 100 år senare måste samhället avvecklas och den närbelägna orten Gällivare kommer att utvecklas och förtätas. Butiker kommer att få en ny adress, barnen kommer gå en annan väg till skolan och skidspåren får nya slingor.

I Malmberget har samhällsomvandlingen redan pågått i 60 år med att områden har avvecklats.

När: Tisdagen den 4 oktober klockan 07.30. Pressträffen beräknas pågå fram till lunchtid.

Var: LKAB:s besökscenter i Koskullskulle där vi samlas för att med buss gemensamt åka till Malmberget och på rundtur till bostadsprojekten.

LKAB är en internationell högteknologisk mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 16 miljarder kronor 2015 och har cirka 4 500 anställda i 13 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

Documents