Visir och visirhållare från LKAB till sjukvården

29 april 2020
Komponenter till visir

Det tas många initiativ runt om i verksamheterna på LKAB kopplat till coronakrisen. Ett sådant är att på 3D-skrivare tillverka visir och visirhållare som sedan skänks till Region Norrbotten.

På TGN finns en 3D-skrivare för att utveckla till exempel verktyg som ökar säkerheten och effektiviteten i laddningsprocessen vid LKAB:s gruvor. Med tanke på covid-19 beslutade TGN att tillverka och donera skyddsutrustning till hälso- och sjukvårdspersonalen i Norbotten. Skyddsutrustningen inkluderar visirhållare samt OH-film för full montering av visir. Den 3D-tryckta modellen är baserad på copyright-fri design från 3DVerkstan.se.

– Hittills har vi levererat 99 visirhållare, 200 OH-filmer och ett paket med masker till Region Norrbotten och vi kommer att fortsätta skriva ut visirhållare så länge som det behövs. Det här är vårt sätt att visa tacksamhet gentemot hälso- och sjukvården, säger Nikolaos Petropoulos, förste forskningsingenjör på TGN.

Stefan Svanström levererar visir hemifrån

Även privata initiativ görs av LKAB-medarbetare. Stefan Svanström var tidigt ute och började tillverka visirbågar med OH-film på sin 3D-skrivare hemifrån. Stefan har hittills levererat ca 200 bågar och 600 OH-filmpapper till både akutvård och hemtjänst. Bågarna kan användas på nytt efter tvättning Han har även hjälp Kiruna kommun med kontakter till företag som kan producera visir och visirhållare i större skala.

– Just nu har jag slut på OH-film, så produktionen står stilla. När jag hittar material börjar jag producera igen, säger Stefan Svanström, tekniker på NEF i Kiruna.