Underwater – LKAB:s senaste konstverk överlämnades från Tomma Rum

9 augusti 2011

Det senaste verket i raden i LKAB:s konstsamlingar är en ny serie muralmålningar på fd Gunillaskolan i Malmberget. Verket invigdes under en ceremoni på måndagen, och överlämnades till LKAB:s representant från konstgruppen Tomma Rum och Gällivare Kommun.

Två av de tre konstnärerna till verket Underwater berättade på plats om verket, som är en serie av tre bilder på hela gavelfasader från Gunillaskolan mot bostadshusen på Torget i Malmberget.
– Vi ville skapa en ny miljö, ett nytt utomhusrum i Malmberget. Vi sökte någonting som människorna drömmer om men som inte finns här – förrän nu. Det blev havet, sett under ytan, säger Elton Kore och Maria Winbjörk som skapat verket tillsammans med en tredje konstnär, Emilia Noiman.
En fasad upptas av en jättesköldpadda:
– Mitt favoritdjur, säger Elton.

Konst på hemmaplan

Maria Winbjörk är född och uppvuxen i Gällivare-Malmberget, men är numera konstnär och frilansfotograf bosatt i Luleå.
– Fantastiskt att komma hem och jobba med så många internationella konstnärer. Malmberget har verkligen varit hett i sommar, inte bara solen och värmen, säger Maria Winbjörk.
Verket invigdes av Jerker Johansson, verksamhetschef för ungdomskultur vid Gällivare kommun. Verket överlämnades till LKAB:s representant för kvällen, Mauritz Magnusson, LKAB Communications.

Havsnivå på Torget

– Det finns en skylt halvvägs ned i gruvan på 616 metersnivå under jord där det står ”Havet” och vi passerar havsnivån. Nu får vi en bild av havet ovan jord när vi dyker upp vid torget. Vi är glada och stolta över att ta emot detta verk och hoppas att det skall glädja malmbergsbor och besökare, sade han och tackade för det fina samarbetet med Tomma rum och Gällivare Kommun. Underwater har finansierats av LKAB.
Samma kväll invigdes också en gradäng på sandplanen framgör Gunillaskolan, Theatrical Pavillion av Samuel Thomson, London.

Teatraliskt samlingsrum

– Det är ett fritt samlingsrum för musik, uppträdande eller för att bara träffas eller grilla kött, t ex. Ni kan fylla rummet med vad ni vill. Det är en plats för möten och aktiviteter, sade Samuel Thomson.
Under kvällen spelade Kulturskolans Sommarorkester och Gällivare kommun bjöd på skål i cider.

Text & Foto: Mauritz Magnusson