Stort intresse för Move Walken

26 september 2017
Bild på hus som flyttas

Tisdagen den 26 september genomfördes Move Walken – flyttvandringen – till minne av Hjalmar Lundbohm och till minne av att en era tar slut när samhällsomvandlingen blir en förutsättning för fortsatt gruvbrytning.

Omkring 300 människor samlades för att följa Hjalmar Lundbohmsgården på sin historiska resa till det nya bostadsområdet på Luossavaara. Klockan 10:00 gick flytten av stapeln och i takt med att huset rullade iväg gick starten för flyttvandringen. Stora som små, eller unga som gamla, kirunabor ingick i det minst sagt imponerande flyttåget. – Det är så otroligt häftigt att så många ville följa med på den här resan. Tillsammans genomförde vi flytten av Hjalmars hus för det var verkligen så, att vi genomförde det tillsammans, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare med ansvar för flytten av kulturbyggnader vid LKAB.

Trots att solen sken med sin frånvaro rådde feststämning på startplatsen. Ballonger, vimplar och förväntansfulla deltagare satte färg på tillställningen längs hela flyttvägen.– Hjalmar Lundbohmsgården är starkt knuten till Kiruna, LKAB och vår gemensamma historia. På sätt och vis tror jag att de flesta har en relation till byggnaden. Den betyder onekligen mycket för staden och har ett högt kulturhistoriskt värde. Av den anledningen genomförde vi Move Walken – för att göra allmänheten delaktig i flytten, säger Josefine Ejemalm, kommunikatör vid LKAB. Den 196 ton tunga byggnaden gick i promenadtakt de dryga tre kilometrarna längs vägen E10 och genom det gamla järnvägsstationsområdet. Klockan 11:30 var den första av tre delar framme på det nya adressen –Lotten Erikssons gata 34. – Än en gång genomförde vi en framgångsrik flytt. Trots att det här är flytt nummer sex i ordningen är det den absolut häftigaste och mest speciella. Det beror såklart på alla människor som deltog. Jag kommer till exempel alltid minnas förskoleklassen som hejade på oss med orden ”heja huset” längs vägen, säger Tjabba Nordanfjäll.

Under onsdagen den 27 september och torsdagen den 28 september flyttas de två återstående delarna av Hjalmar Lundbohmsgården. Flytten inleds klockan 07:00 båda dagarna.