Solkurvor på Malmbanan stoppar LKAB:s leveranser – uppdaterad: ny prognos

31 maj 2024
Foto: Hans Berggren

Trafikverket meddelar att det uppstått solkurvor på sträckan mellan Kopparåsen och Vassijaure vilket stoppar all LKAB:s tågtrafik från Kiruna mot Narvik. Prognosen är att trafiken ska kunna återupptas på eftermiddagen den 4 juni. Uppdatering: Ny prognos för trafikstart är lördag 8 juni.

Det är de stora temperaturskiftningarna som gett upphov till solkurvorna, vilka uppstått på sträckan där ett malmtåg spårade ur den 17 december 2023. Återställningsarbetet av järnvägen gjordes under bistra vinterförhållanden vilket påverkar rälsen nu när värmen kommit.

– Det är förstås väldigt olyckligt med ytterligare stopp på Malmbanan, som är helt nödvändig för att vi på LKAB ska få ut våra produkter till kund. Samtidigt har vi förståelse för de åtgärder som görs på den aktuella sträckan, och att risken för fler urspårningar därmed minimeras, säger Caroline Wiss, vd för LKAB Malmtrafik. 

Trafikverket byter bland annat de påverkade sektionerna ut och man fyller på med makadam. Arbetet pågår dygnet runt, och prognosen för att återuppta trafiken är i dagsläget satt till tisdag 4 juni kl 16:00.

Läs mer på Trafikverkets webb:  Solkurvor stoppar trafiken på Malmbanan – www.trafikverket.se

Uppdatering måndag 3 juni:

Trafikverket flyttar fram prognosen för trafikstart till lördag 8 juni.