Sista chansen att besöka Kiruna stadshus

25 maj 2018
Byggnad sedd från luften.
Snart stängs portarna till Kiruna stadshus.

Inför den kommande stängningen av Kiruna stadshus presenteras en utställning om byggnaden och dess 55-åriga arbetsliv.– Det kanske är sista chansen att lära sig något nytt om stadshuset, och sista chansen att besöka byggnaden innan den rivs, säger Maria Strålberg, projektledare på Necab och ansvarig för utställningen.

LKAB dokumenterar alla kulturbyggnader inom påverkansområdet. För att göra dokumentationen lättillgänglig för Kirunaborna föddes en idé om en utställning. Resultatet blev En igloo i tegel, en utställning som bygger på stadshusets historia, dess arkitektur och uppbyggnad.

Stadshuset är planerat att rivas till årsskiftet. Utställningen, som har bekostats av LKAB, pågår fram till att stadshuset stänger och håller till på nedre plan i utställningsrummet.– Det kanske häftigaste är en monter med 360-graders bilder av stadshuset, inifrån och utomhus. En annan utställningsdetalj är originalvisarna från klocktornet. När klocktornet restaurerades byttes visarna ut för att skapa en bättre balans och för att klockan skulle gå rätt. Den största visaren är 2,20 meter lång och den lilla är 2 meter lång, säger Maria Strålberg. Förhoppningen är att utställningen ska kunna flytta någon annanstans i framtiden.

Utställningen visas vardagar klockan 07.30-17.00 till dess att stadshuset stängs för allmänheten i och med rivningen av byggnaden. Under maj går utställningen även att besöka under lördagarna den 5, 12 och 26 maj mellan 10.00-14.00.