Sammanhållningen med arbetskamraterna ger Pia energi

26 februari 2018

LKAB var aldrig en dröm från början, snarare var det ett bananskal som gjorde att Pia Stålnacke bytte från ett arbete inom kyrkan till jobbet som driftare i anrikningsverket i Svappavaara. Hon ville prova på något annat än sitt dåvarande jobb så två sommarsemestrar på raken testade hon att jobba på LKAB. Den andra sommaren blev hon kvar och hon trivs som fisken i vattnet.

Vad gör du på jobbet?

– Jag är driftare på anrikningen i Svappavaara. Jag jobbar på alla fyra plan i anrikningen: pumpplan, kvarnplan, filterplan och flotationen. Jag går bland annat TK1-ronder, som är en förkortning för tillståndskontrollronder. Jag lyssnar på pumpar och att det inte är missljud i dem. Jag kollar att det finns gods i alla matare och att inga bultar gått av eller lossnat så det inte blir läckage på kvarnarna. På filterplan är det viktigt att sligen har rätt fuktighet, det ska inte vara för fuktigt eller torrt och i flotationen ska slurryn inte följa med bubblorna som renar bort fosfor.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Sammanhållningen med arbetskompisarna. Vi är bra på att hjälpa varandra. Vi är fyra som ansvarar för var sitt plan och en som sitter i Kontrollrummet. Om man märker att någon annan har problem på sitt plan går vi dit och hjälper till. Om det till exempel blir överhalning, då hjälper man till att skotta.

Finns det risker i ditt jobb och hur hanterar du dem?

– Det finns klämrisk när du arbetar med rullarna och med stångbordet. Att allt blir mer inbyggt i dag gör det säkrare men också svårare att byta rullar. Man måste tänka efter. Jag gör alltid 30-sekundersregeln och bryt och lås. Det blir rutin att göra det. Vi påminner också alltid varandra. ”Har du låst?” Det är för ens egen säkerhet.

Vilka utmaningar finns i ditt jobb?

– Vi har bland annat mindre mekjobb och det är jag inte så duktig på. men det blir bättre och bättre. I början sa de till exempel att jag skulle lära mig hur maskinerna ska låta. Det trodde jag inte då, men i dag hör jag på ljudet när de låter fel.

Var är du om fem år?

– Då är jag kvar på LKAB. Förmodligen gör jag samma som i dag. Jag har fått frågan om att bli operatör i kontrollrummet men har tackat nej tidigare. Vi får se hur det blir med det.

Vad ger dig energi?

– Arbetskamraterna, gemenskapen vi har och det positiva man får. Vi har bra samtal och bra samarbete. Det säger allt att man längtar till jobbet när man är sjuk.