Pierre ska leda LKAB in i framtiden

4 juli 2018
Man i kostym.
Pierre Heeroma, ny direktör för prospektering, strategi och affärsutveckling

En av LKAB:s senaste enheter samlar prospektering, strategi och affärsutveckling under samma paraply. Enheten kommer att ha en viktig roll för att säkra gruvdriften efter år 2030 då nuvarande huvudnivåer börjar bli utbrutna, men också för att driva andra framtidsfrågor som ska göra LKAB starkare. Den som ska leda arbetet är Pierre Heeroma, som började sin tjänst den 1 juni.

Välkommen till LKAB! Du har arbetat några veckor nu, vilket är ditt första intryck av LKAB?

– Första intrycket är att ambitionsnivån är hög och det gillar jag verkligen. För egen del hoppas jag att mina tidigare erfarenheter ska bidra till att vi tillsammans lyckas bygga ett stabilare och starkare LKAB.

Du har lång erfarenhet av prospektering, vad är det som gör just det området så spännande?

– Det är lite som att bygga ett pussel där vissa bitar saknas. Vi vet inte om malmen fortsätter eller åt vilket håll den går. Det är komplext och intressant. Men förutom att titta långt framåt är det helt avgörande att prospekteringen också jobbar på medellång sikt, det ska produceras och levereras ton varje år.

Vilka utmaningar ser du framför dig?

– En stor utmaning är det långsiktiga prospekteringsarbetet som ska säkra gruvdriften efter år 2030. Det ligger mycket arbete framför oss för att kunna leverera noggranna underlag som sedan ska ligga till grund för beslut om nya huvudnivåer. Det tar tid och tid har vi ont om.

Vad står närmast på tur jobbmässigt?

– Jag håller på att sätta mig in i organisationen och hoppas att jag hinner träffa de flesta av mina nya kollegor innan semestrarna. Det har också varit mycket förberedande arbete inför juni månads styrelsemöte i Luleå.

Vad ser du mest fram emot när det gäller ditt nya jobb?

– Att komma igång på allvar och att tillsammans med mina nya kollegor leverera det som förväntas. Att utveckla organisationen blir spännande.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Entusiastisk, energisk och engagerad.

Vad gör du på sommarsemestern?

– Jag och min fru Karin åker en vecka till Frankrike för att hälsa på släkt och vänner, men tillbringar sedan resten av semestern i stugan i Stockholms skärgård. Jag hoppas på bra väder och önskar alla på LKAB en fin sommar!