Pelletsverket i Svappavaara fyller 50 år

2 december 2019
person vid styrcentral
Processtyraren Ulf Calla i Svappavaara 1971, världens då modernaste gruva.

Svappavaara. Året 1969 och Svappavaara förknippas knappast med teknikutveckling. Men i bakgrunden av den stora gruvstrejken skedde precis det, bygget av ett toppmodernt kulsinterverk.

För att fira verkets 50 år och för att uppmärksamma gruvstrejken bjöds alla Svappavaara-anställda av Gruv135:an och LKAB till fest i byns idrottshall.

– Att få träffas och ha roligt tillsammans är viktigt för att vi ska lära känna varandra. Det skapar en trygghet och gemenskap på jobbet, säger Anders Björnström, platschef i Svappavaara.

Pelletsverket som kostade 100 miljoner svenska kronor har genom åren varit en arbetsplats för hundratals LKAB-anställda och entreprenörer och de har tillsammans rullat miljontals ton järnmalmspellets.

– Vi har samma mål – att göra pellets – genom att visa varandra respekt, och att samarbeta, och hjälpa varandra att göra rätt ökar vi vår produktivitet. De vi alla gör på jobbet varje dag, det är pellets, säger Anders Björnström.

Verkets 50-årsjubileum var även ett ypperligt tillfälle att bjuda in de närliggande skolorna och Svappavaaras invånare till föreläsning.

–  Vi brukar bjuda in till informationsträffar och det här var en jättebra anledning eftersom vi har byggt upp en utställning om LKAB Svappavaara genom tiderna, säger Niddi Ögren, chef för Driftservice i Svappavaara.

Alla teckningar på en bild.JPG
Eleverna ritade teckningar efter besöket.
SkipMalmaren - beslutet.png
SkipMalmaren – artikel efter beslutet om det nya pelletsverket.
SkipMalmaren - fördjupning om beslutet.png
SkipMalmaren – en fördjupning om beslutet.