Nya svarven ger högre effektivitet

28 september 2018
Tre män framför en skärm.
Reparatörerna Magnus Rörland, Jonas Martinsson och Dick Johansson vid den nya CNC-svarven.

En hett efterlängtad investering på mekaniska verkstaden i Malmberget är på plats. Det är den nya CNC-svarven, elva ton tung, som förenklar och ger personalen helt nya möjligheter.

– Det är kul. Det känns både utvecklande och sporrande med en ny maskin, säger Magnus Rörland, reparatör på mekaniska verkstaden.

Den jobbar snabbare, klarar större arbetsstycken, två meter i längd och 60 centimeter i diameter, jämfört med ungefär hälften tidigare och är betydligt mer anpassningsbar. Svarven, en DMG Mori CTX Beta 2000, har nu hunnit användas i ett par månader, och de första intrycken är idel positiva.– Den största fördelen för oss är att den här maskinen, med sin storlek och en extra axel, klarar av alla momenten. Tidigare krävdes det flera steg där vi fick flytta mellan olika maskiner och det tog väldigt mycket tid. Arbetet är betydligt mer sömlöst nu, säger Jonas Martinsson, reparatör.

CNC, computer numerical control, innebär en maskin som styrs med hjälp av datorsystem. Beta 2000 har ett avancerat operativsystem från Siemens och DMG Moris egna CELOS-system. Allt sköts digitalt och med hjälp av appar. Det här ger fantastiska möjligheter till programmering och simulering. Maskinen kan snabbt, med några knapptryck, anpassas för tillverkning av olika komponenter i olika material och allt går att simulera på förhand med hjälp av detaljerade 3D-modeller. Är det något som inte stämmer syns det redan innan svarvningen startar.– Vi kan skräddarsy inställningar för olika jobb och spara dem som förinställningar, så slipper vi göra om det inför varje­ jobb. Tidigare fick vi ställa in svarven manuellt innan jobben. Nu är allt mycker mer automatiserat, säger Jonas Martinsson.

En investering som inte bara innebär ekonomiska besparingar i form av arbeten som tidigare köptes in utifrån, utan också sparar tid och ger en ordentlig skjuts i det dagliga arbetet.