Nya betongfabriken invigd

20 juni 2019
Tre män på industriområde

Under onsdagsförmiddagen invigdes LKAB Berg & Betongs nya fabrik. Förutom en ökad kapacitet ger den även flexibilitet i produktionen.

Med anledning av samhällsomvandlingen i Kiruna har LKAB uppfört en ny fabrik vid sidan om den nuvarande på bolagets industriområde i Kiruna. 260 000 kubikmeter betong passerade genom tillverkningslinan under fjolåret varav merparten går till LKAB-koncernens egen användning. Nu ökar kapaciteten ytterligare.

– Vi tog beslut om den nya fabriken under fjolåret och fabriken tog runt fyra månader att färdigställa. Jag vill rikta ett stort tack till entreprenörer, leverantörer och inte minst våra egna medarbetare som gjort ett riktigt bra jobb, säger Björn Koorem, vd för LKAB Berg & Betong.

Medverkande på invigningen var bland annat Stefan Sydberg, andre vice ordförande i Kiruna kommuns styrelse, och Mikael Westerlund, avdelningschef vid LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning.

– Jag har fått frågan från intressenter tidigare om dom kan känna sig trygga med betongleveranser vid byggnationen av nya Kiruna. Därför känns det så bra att den nya fabriken nu är på plats. Runt 13500 kubikmeter kommer behövas bara till kvarter 7, 8 och 9 i nya centrum. Det blir en hel del skottkärror, säger Mikael Westerlund.

Stefan Sydberg tackade för inbjudan och påtalade symbiosen mellan Kiruna kommun och bolaget.

– Jag tror de flesta Kirunabor på ett eller annat sätt, någon gång, kommer i kontakt med LKAB. Vi lever i symbios. Vi är båda beroende av varandras överlevnad.

Den nya fabriken har, tillsammans med den gamla, en kapacitet om 300 000 kubikmeter betong per per år. Idag står LKAB Berg & Betong för cirka fyra procent av Sveriges betongtillverkning och andelen kommer under de närmaste åren stiga.