Morgondagens artister skolas i Malmfälten

24 januari 2023

Projektet Ung artist Malmfälten startades på initiativ av musikproducen­terna Björn Pettersson Thuuri och Jesper Dahlström-Kawakami. Med stöd från LKAB är tanken att skapa en verksamhet som ger utvecklingsmöjligheter för unga musiker här uppe i nordligaste Sverige.

Två personer vid bord. Den ena håller i gitarr och skriver.
Alma Nilsson tillsammans med en av deltagarna i programmet. Foto: Ung Artist Malmfälten/Max Zackrisson.

Projektet gör att det nu finns någonstans att vända sig för ungdomar som vill satsa på sin musik och de får en möjlighet att utvecklas tillsammans med handledare som själva är verksamma inom musikbranschen.

Deltagarna är en mix av personer som står precis i bör­jan och ska ta första stegen och sådana som kommit en bit på vägen och vill satsa på en karriär. Skarpa uppdrag som liveuppträdanden – under året har deltagare från projektet bland annat spelat på Kirunafestivalen, Popscen Norrbotten och Luleå Live – låtskrivarsessions och musikproduktioner blandas med nätverksskapande, då deltagarna får möta andra musikintresserade ungdomar som man kanske inte stött på annars. Inför liveuppträ­danden och inspelningar kan helt nya konstellationer ska­pas: en sångare behöver musiker och vips är man ett band som repar tillsammans. Inför 2023 finns även Ung Artist Malmfälten med i Norrbottensmusikens utbud och en turné på högstadie-och gymnasieskolor i länet planeras.

Alma Nilsson från Leipojärvi var en av de första delta­garna och hon är numera själv anställd som handledare i projektet. Det har inneburit att hon har kunnat flytta hem till Malmfälten efter att ha utbildat sig inom musikpro­duktion. Bland annat leder hon en låtskrivargrupp med cirka 15 ungdomar i olika åldrar. De träffas regelbundet, skriver låtar och jobbar tillsammans.

Många nya aktiviteter planeras och snart startar man upp både en sånggrupp och en grupp för ungdomar som spelar instrument.
– Vi letar hela tiden efter nya personer som vill vara med i Ung artist Malmfälten. Det finns många som sit­ter hemma och älskar att sjunga och spela men inte rik­tigt vet hur man ska ta det vidare. Det här är ett perfekt första steg för att ta sitt intresse eller sin talang utanför hemmet, hos oss är alla välkomna, säger Björn Pettersson Thuuri.

En annan av deltagarna som varit med från början var Wilma Eriksson, 17 år från Kiruna, som det har gått väl­digt bra för. Hon har genom projektet släppt flera singlar, varit veckans färsking i P4 Norrbotten och har nu över 60 000 spelningar på Spotify.