Modernt äldreboende invigt i Gällivare

28 april 2017
Katinka Sundqvist socialchef, Eva-Lis Sagelind enhetschef, Jeanette Wäppling (V) kommunalråd och Lars Alriksson (M) kommunalråd i Gällivare förbereder sig för att dra i bandet.

Nu är det dags för inflyttning i det nya äldreboendet i Gällivare. Fredagen den 28 april invigdes boendet Forsgläntan med öppet hus dit 500 intresserade besökare kom.

– Vi har haft tre utmaningar. Att bygga det modernaste äldreboendet i Norden. Att med denna etapp skapa en småstad i världsklass och att skapa ett hem med riktig hemkänsla för de boende, säger Lars Alriksson (M) kommunalråd i Gällivare.Äldreboendet Forsgläntan är en direkt ersättning för de äldreboendena Gunillahem och Lövberga som avvecklas i Malmberget i samband med samhällsomvandlingen. LKAB betalar för de ersättningsfunktioner som måste byggas, som i det här fallet ett äldreboende. Forsgläntan har 71 lägenheter med plats för 72 boende. En av lägenheterna är förberedd för ett parboende. I de gemensamma utrymmena finns bland annat fotvård, träningslokal, frisörrum, bibliotek och café. Huset har försetts med wi-fi och en rad andra tekniska lösningar. En av dessa är ett så kallat ”smartgolv”, ett golv som ska förebygga fallskador genom att ledljus aktiveras vid rörelse på golvet under natten. Golvet har också sensorer som känner av en persons rörelser och larmar om personen faller eller går ut genom dörren.– Vi kommer att fortsätta med ytterligare en etapp av nytt äldreboende, då på Repisvaara. Det är viktigt att skapa hemkänsla för de boende. Då är det viktigt att lägenheterna har en lite större yta för att få plats med egna möbler för hemtrevnaden, säger Lars Alriksson.