Minnen från förr

28 april 2020
Bild på Toini från 1959
Toini arbetade på LKAB när de första kaffeautomaterna anlände till Kiruna 1959. På den tiden kunde man för 25 öre per mugg få antingen kaffe, kakao, soppor eller buljong från automaten. FOTO: från LKAB:s tidning SKIP Nr.2, 1959

KIRUNA. Toini Paldanius, tidigare Jäntti, kom till Kiruna från Österbotten i Finland på 50-talet. Hon arbetade inom restaurangverksamheten på LKAB 1955–1964. Därefter flyttade hon till Halmstad för att sedan återvända till Kiruna år 1969. I år fyller hon 87.

Toini tänker tillbaka på ett roligt minne hon har från tiden på LKAB och det var när hon skulle förbereda en stor middag i det nybyggda förvaltningskontorets restaurang och kokade de ca 500 nya plastmuggarna i en stor kantin. Vad hon inte visste var att det var ett annorlunda material gentemot de tidigare plastmuggarna vilket resulterade i att allt smälte ihop till stora klumpar i kantinen. När hon sedan hämtade sin chef för att visa vad som hänt tittade han ner i kantinen och kommenterade efter en lång stund: ”Du hade förstås kunnat testa med EN mugg först…” – Detta resulterade i att man istället köpte in muggar av glas, skrattar Toini.

– Restaurangen låg på våning 11 och på våningen ovanför fanns bland annat ett bibliotek. Vi som arbetade i restaurangen tog bland annat emot matkuponger, plockade disk och torkade bord. Vi gick även runt med serveringsvagnar på de olika våningarna varje för- och eftermiddag. För 50 öre kunde man köpa kaffe och fikabröd.

Jag minns en av alla tillställningar som hölls i restaurangen de första åren och det var när Midnattssolsrallyt kom dit i juni 1963 och de till och med körde nere i gruvan! Jag jobbade en hel natt med att göra i ordning smörgåsar och kaffe. Då var jag riktigt trött.

Toini_Paldanius_2020_externwebben.jpg

Bild på Toini Paldanius idag. 

Hur känner du med tanke på stadsflytten?

­– Jag har ju redan varit med om en stor förändring tidigare då många av de gamla, fina husen revs under 50- och 60-talet och jag minns även när hela Lombolo-området byggdes upp. När jag jobbade mina första år på LKAB åkte jag spårvagn till arbetet tills bron byggdes och man i stället kunde åka buss, detta var 1958. Det fanns en linje mellan Kirunavaara och Luossavaara samt en sidolinje till Thuleområdet. Det känns lite vemodigt när jag tänker på att staden ska flyttas, jag har så många minnen härifrån från min ungdom, men jag tror att det blir bra trots allt.