Maskinernas framtidsresa har tagit sin början

22 juni 2021
Maskin i underjordsgruva

Framtidens maskiner kommer drivas med förnyelsebara drivmedel. Styrningen kommer även den se annorlunda ut, men på vilket sätt?

Idag styrs majoriteten av lastarna i Kiruna och Malmberget på manuellt vis med en förare i maskinen och semi-autonomt på utvalda områden. Att framtiden kommer innebära mer och mer autonoma lösningar är svensk industri rungande överens om. Idag räknar LKAB, med Anita Oraha Wardi i spetsen, på om det är möjligt att gå över till autonom lastning. Men vad är egentligen den stora vinsten?– Vinsten ligger egentligen i det självklara – säkerhetsmässiga aspekter men också ökad produktivitet. Säkerheten är LKAB:s viktigaste mål och när man går djupare vet vi att saker och ting blir mer komplicerade. Och vi vet att vi kommer gå djupare, säger Anita Oraha Wardi, projektledare.

Skillnaden mellan en helt autonom och en semi-autonom maskin är att den sistnämnda styrs delvis av en människa på distans medan helt autonom styrning inte behöver styrning av människor överhuvudtaget. Det LKAB arbetar med nu är semi-autonom styrning av två olika lastmaskiner – Sandvik LH621 och Epiroc ST18.– Det vi nu gör är en virtuell test för en integration av en autonom flotta för att se om det skulle kunna gå. Det är många system att ta hänsyn till. Nästa steg blir tester i verkligheten, säger Anita Oraha Wardi.