Malmbergstjejerna är starkast i Sverige

22 november 2017
Kvinnor framför ett prisskåp
Kraftlaget från vänster: Alexandra Svanhem, Johanna Israelsson, Linda Yngvesson, Elin Poromaa, Ronja Helin, Anna Lingebrand och Stina Åkemalm. Saknas på bild: Amanda Wikman, Hanna Enback-Junkka, Pernille Edvardsen Holmqvist

MAIF:s damlag i klassiskt styrkelyft lyfter tyngst och mest. Efter ledning i samtliga serietävlingar står det klart att malmbergslaget är bäst i Sverige.– Efter förra säsongens seger i allsvenskan fick vi ta klivet upp till elitserien. Nu, efter säsongens fyra serieomgångar, kan vi titulera oss som starkast i Sverige, säger Ronja Helin, koordinator på LKAB och styrkelyftare i MAIF.

Malmbergets damlag i klassiskt styrkelyft har gjort en spikrak resa mot toppen. Förra säsongens vinst i allsvenskan tog dem till den högsta serien, elitserien – som de nu vinner. Men inte nog med det, laget har behållit ledningen under samtliga serietävlingar under året.– MAIF:s damlag i klassiskt styrkelyft har på kort tid lockat nya utövare av sporten och dessutom nått stora framgångar både som klubb och med flera individuella lyftare som tagit SM-medaljer i ädla valörer. 2016 avslutades med seger i allsvenskan och 2017 med seger i elitserien. Vi är riktigt stolta sponsorer av MAIF och glada över att kunna bidra till lagets utveckling, säger Ingela Hjalmarsson, event- och sponsringsansvarig vid LKAB.

MAIF:s kraftlag mottog LKAB:s idrottsstipendium 2017 med motiveringen;Engagemanget och viljan som krävts för att sprida intresset till flera och samtidigt avancera så starkt gör att det pekar starkt uppåt för dessa kraftsportare.– De har verkligen gjort skäl för motiveringen och förhoppningen är givetvis att ännu fler unga tjejer och killar vill prova på sporten, säger Ingela Hjalmarsson.

I den sista och avgörande serieomgången bestod MAIF:s lag av Elin Poromaa, Ronja Helin och Amanda Wikman som tillsammans lyfte hela 1035 kilo fördelat på lyftmomenten bänkpress, marklyft och knäböj. Det gav laget 1163 poäng och en solklar seger.– Det känns jätteroligt och det märks att sporten blivit populär. Vi får fler frågor om sporten och framförallt många gratulationer. Folk tycker det är roligt, säger Ronja Helin.Och intresset för sporten har ökat i takt med framgångarna – framförallt bland tjejer.– Nu kände vi att vi måste få in ännu fler killar för att få en balans så vi har kört igång en mixad nybörjargrupp, säger Ronja Helin.