Malmbanan byggs ut snabbare

12 september 2011

Trafikverket bekräftar att fyra nya mötesplatser ska byggas ut på Malmbanan mellan Luleå och Riksgränsen innan år 2015, i enlighet med de önskemål LKAB framfört till verket och regeringen.

Det handlar om Ripats och Lakaträsk mellan Gällivare och Luleå samt Rensjön och Kaisepakte mellan Kiruna och Narvik.

Det är LKAB:s 750 meter långa malmtåg som kräver extra långa mötesplatser. Företaget planerar att ha ökat sin leveranskapacitet med 35 procent år 2015 genom att öppna tre nya dagbrottsgruvor i Svappavaara-området mellan Kiruna och Gällivare, och det kräver ökad kapacitet på Malmbanan i en snabbare takt än Trafikverkets tidigare planer.

– Det är regeringens ökade anslag i höstbudgeten för uppgradering av infrastruktur som möjliggör den här satsningen, säger Arnold Vonkavaara, regionchef på Trafikverket. Vi räknar med att färdigställa de förlängda mötesplatserna under 2012 och 2013, och kan anpassa planen ytterligare till LKAB:s behov om det skulle behövas.

LKAB har tidigare erbjudit sig att förskottera medel för att snabba på utbyggnaden av Malmbanan, men i och med det här beslutet behövs inte det. – Vi planerar Europas största järnmalmsprojekt och har jobbat hårt för att regering och myndighet ska förstå vårt behov av infrastruktursatsningar, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik och affärsutveckling i LKAB. Vi är mycket glada över beslutet. Nu slipper vi oroa oss för att järnvägen ska bli en flaskhals för LKAB:s framtidsplaner.

För ytterligare upplysningar, var vänlig kontakta Per-Erik Lindvall, direktör teknik och affärsutveckling LKAB, tel 0920-38163.