MAIF Hockey åter på frammarsch

3 januari 2019
Grupp hockeyspelare i en cirkel på isen.
Trenden har vänt och barngrupperna växer igen. För U10-gänget, ett av tre ungdomslag som drivs helt i MAIF:s regi, blir det här första säsongen med seriespel.

Efter några tunga år är Malmbergets AIF:s anrika hockeysektion på gång igen, tack vare hårt arbete, stort engagemang och en satsning på bredd över spets. Och snart står nya ishallen klar.

– Utvecklingen de senaste tio åren har inte varit så bra men nu känner vi verkligen att vi är på rätt väg igen, säger Christer Ekros, styrelseordförande i MAIF Hockey.Idag har MAIF A-lag, två ungdomslag där man samarbetar med Jokkmokk Hockey, samt tre ungdomslag i helt egen regi. Dessutom finns en hockeyskola där de allra yngsta har möjlighet att låna utrustning och prova på. Sammanlagt rör det sig om 80–100 ungdomar plus A-lag.– Vi försöker prioritera på annat sätt än vad man kanske gjort tidigare. Vi vill ha en bred verksamhet där alla barn och ungdomar som kommer hit behandlas rättvist. Det blir lätt så att elitsatsning stjäl fokus från bredden, men så vill vi inte ha det, säger Christer Ekros.

Även tjejhockeyn finns representerad. Just nu spelar tre tjejer i ungdomslagen, samt några stycken i hockeyskolan.– Vi gör allt vi kan för att stötta dem, bland annat genom att skicka dem på hockeyskolor för tjejer i bland annat Luleå och Kiruna, vilket har varit uppskattat. Vi ser hemskt gärna fler tjejer, och förhoppningsvis kommer också nya hallen ge en skjuts där, säger Johan Widtfelt, tränare och förälder.Nyligen fick Malmbergets AIF en ny NHL-export, när Isac Lundeström lämnade Luleå för USA. Någon större ekonomisk nytta drar inte MAIF av det – det ger en symbolisk summa i utvecklingsersättning – men Johan Widtfelt ser andra positiva effekter:– Jag tror det är väldigt betydelsefullt att ungdomarna ser att det går att lyckas även från Malmberget. Det pratas mycket om honom på träningarna, framför allt i de lite äldre grupperna som har sett honom spela här och tycker det är häftigt att han tagit sig hela vägen. Han har blivit en förebild för dem. Han är inte den enda heller, även Petter Granberg tog ju sina första skär här.

A-laget spelar idag i division 2, och några ambitioner att klättra i seriesystemet finns inte i nuläget – för det krävs en annan typ av organisation i föreningen.– Fokus ligger i första hand på ungdomsverksamheten, där vi bland annat satsar hårt på att utbilda våra ledare. Det känns att det finns ett stort engagemang genom hela föreningen, säger Johan Widtfelt.Den nya ishallen, som ska vara MAIF:s hem från och med nästa säsong, öppnar nya möjligheter, både för ungdomslagen och seniorerna.– Det ger oss förutsättningar att bygga upp något och erbjuda bättre möjligheter för våra spelare att utvecklas, säger Christer Ekros.– Lyckas vi med ungdomsverksamheten hjälper det också A-laget. Det finns orter med sämre hockeykultur än Malmberget med lag högre upp i seriesystemet – division 1 ska inte vara någon omöjlighet framöver.