LKAB:s skyddsombud tipsar om säkerhet

23 november 2016

En av förutsättningarna för att nå bra resultat på jobbet och skapa säkra arbetsplatser är att alla ska må bra i sin arbetsmiljö. LKAB:s skyddsombud, jobbar för att du och dina kollegor ska trivas både fysiskt och psykiskt på jobbet, och ombudet fungerar som en representant för arbetsmiljöfrågor. Här ger tre skyddsombud sina bästa säkerhetstips, och alla är eniga – tänk efter före!

Vad är ditt bästa säkerhetstips?

Namn: Carola Herrlin
Yrke: Operatör
Arbetsplats: Styrcentralen MUJ, PSU Drift och underhåll– Jag brukar säga att en tre sekunders regel är ett rättesnöre, det vill säga att tänka efter innan arbetet ska utföras, vara förberedd och inte stressa. Säkerhet för mig är att vara trygg i sina arbetsuppgifter, att våga fråga och att belysa problem. Cheferna spelar en viktig roll i att skapa säkra arbetsplatser, de ska ge förutsättningarna så att medarbetarna kan jobba säkert.

Namn: Emil Olofsson
Yrke: Mekaniker
Arbetsplats: KK2/KK3​ ​– Mitt tips är att tänka så här, alla skador man kan få på jobbet genom att göra en riskfylld handling kommer att begränsa sin egen fritid så det är bara fråga sig själv – är det värt det? Överlag tycker jag säkerhetskulturen på LKAB är bra. Dock har vi väldigt stora utmaningar i de gamla verken med bland annat rost, damm och dålig belysning så de finns en hel del att förbättra. Jag tror att första steget i ännu säkrare arbetsplatser är att börja se, anmäla och åtgärda risker. Där har vi tappat fokus och behöver bli bättre.

Namn: Lars-Göran Niemelä
Yrke: Reparatör, skiprep
Arbetsplats: Produktion norra, uppfodringen, Kiruna ​ ​– Det bästa tipset jag kan ge är att stanna upp och tänka efter en extra gång innan arbetet ska genomföras, känns situationen osäker och stressig måste man tänka om. Slarva inte med skyddsutrustningen, den är så smidig idag om jag jämför hur det var förr, och våga säga till om någon inte använder den. De senaste tio åren har LKAB kommit långt med säkerhetsarbetet, det finns en större acceptans och vi pratar mer om säkerhet idag. Jag tror också att en ledning som lyssnar är avgörande så att påtalade risker åtgärdas i tid.