LKAB tar nya tag kring sanering av Ala Lombolo

12 maj 2025

LKAB har inlett samråd för ansökan om tillstånd till avhjälpande av föroreningsskada genom muddring av sediment i sjön Ala Lombolo i Kiruna. Sjön är kraftigt förorenad av bland annat kvicksilver och det kan inte uteslutas att den kommer påverkas av markdeformationer, därför har nu LKAB beslutat att arbeta för sanering i egen regi.

Ala Lombolo är en av Sveriges mest förorenade sjöar. Föroreningen består bland annat av kvicksilver, men även av andra metaller som bly, koppar, zink och kadmium samt petroleumkolväten som är bundna i de lösa sjösedimenten. Utöver kemiska föroreningar har Ala Lombolo också nyttjats för dumpning av ammunition av Försvarsmakten.

Kvicksilvret kommer från historiska verksamheter, främst LKAB:s gamla laboratorium, en tandläkarmottagning och kommunens avloppsnät. Övriga föroreningar härrör främst från det gamla avloppsnätet. I sin nuvarande kemiska form är kvicksilvret relativt ofarligt för människa och miljö, men olika störningar såsom torrläggning av sjön eller ökad grumling riskerar att påverka kvicksilvrets kemiska egenskaper genom metylering så att det blir giftigt och inte längre sitter bundet i sedimenten som det gör idag.

Föroreningssituationen i Ala Lombolo har utretts under lång tid av olika aktörer. Dessa har i olika skeden arbetat med frågan om avhjälpandeåtgärder krävs för sjöns sediment och hur dessa i så fall ska genomföras på bästa sätt, sett till miljömässiga krav, tekniska begränsningar och ekonomiska avvägningar. Ammunitionsröjning har genomförts i omgångar och större delen av sjön är numera sanerad till en nivå där riskerna ur ett ammunitionstekniskt perspektiv är hanterbara.

Genomförd ansvarsutredning har visat att ingen kan hållas ansvarig för föroreningen, främst med hänsyn till den tid som förflutit sedan föroreningssituationen uppkommit. Utifrån det upprättades ett samverkansavtal för genomförande av åtgärder mellan SGU, LKAB, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Kiruna kommun. Under 2021 upplöstes samverkansprojektet och LKAB har därefter på egen hand drivit och bekostat fortsatt utredningsarbete.

Pågående gruvbrytning ger upphov till grundvattenavsänkning och markdeformationer som breder ut sig i riktning mot sjön. I dagsläget syns en tydlig påverkan på Yli Lombolo och på sikt kan det inte uteslutas att även Ala Lombolo kan påverkas av markdeformationerna. Med anledning av detta har LKAB beslutat att sanera sjön i egen regi. Huvudalternativet efter fortsatt utredningsarbete är sugmuddring med frysavvattning och bortförsel av de avvattnade sedimenten till extern mottagare.

För att kunna genomföra saneringen krävs tillstånd enligt miljöbalken. Samrådsprocessen har inletts och pågår under andra kvartalet av 2025. Inbjudan till samråd sker genom direktutskick och annonsering till berörda och samrådsunderlaget finns tillgängligt här. Ansökan planeras att lämnas in i slutet av 2025.