LKAB stöttar sommaraktiviteter i Narvik

24 juni 2020
Åtta glada personer gör tummen upp på torget i Narvik
Glada givare. Bakre raden från vänster: Jacob Steinmo, LKAB, Rune Arnøy, Narvik Havn, Rune Pettersen, Narvikgården, Bjørn Bardal, Sparebank1 NordNorge, Tor-Andrè Grenersen, Ofoten Sparebank. Främre fr v: Vigdis Bogholm, Nordkraft, Tina Frantzen och Tonje Sollie Sparebanken Narvik. Foto: Fremover

Corona har påverkat hela världen. För att mildra de negativa effekterna lokalt har LKAB valt att göra ett antal insatser. I Narvik går LKAB in med finansiellt stöd tillsammans med andra näringsidkare för att få sommar-Narvik att blomstra.

Vd för LKAB i Norge, Jakob Steinmo, berättar att han utmanats av LKAB-koncernen att hitta aktiviteter för att stötta näringslivet och lokalsamhället, likt det som gjorts i Malmfälten och i Luleå. 

Redan i våras fick medarbetarna på LKAB i Narvik presentkort i gåva, för att stötta den lokala handeln. Men man ville göra mer.

— Vi sökte därför med ljus och lykta efter projekt där vi kunde bidra. Och så kom det här, helt rätt i tiden. LKAB är en av sju lokala näringsidkare som alla gått in med 200 000 kronor vardera. Tillsammans med kommunens bidrag har projektet fått hop nästan fyra miljoner. Pengarna ska användas till kulturaktiviteter som ska locka turister men kanske framförallt för samhällsmedborgarnas skull, säger Jacob Steinmo.

Det är organisationen kring det årliga arrangemanget Vinterfestuka som kommer att se till att kommunens kulturarbetare får jobb i olika evenemang under sex sommarveckor. Bland annat kommer det att sättas upp fasta scener runt om i samhällena, i Kjøpsvik, Ballangen, Narvik och i Bjerkvik. Även amatörer är välkomna att stå på scen.

Det blir arrangemang för barnfamiljer, men också för äldre personer på boenden som har haft en tung tid under rådande coronarestriktioner.

— Det känns viktigt att vara med och skapa förutsättningar för en bra sommar i Narvik, för våra medarbetare och för hela bygden. Särskilt i dessa tider. Det här kommer att bli riktigt, riktigt bra, säger Jakob Steinmo.