LKAB stöttar norrbottensmodell för elitidrottare

21 mars 2024

Nu startas ett kompetenscentrum för elitidrott vid Luleå tekniska universitet för att stärka förutsättningarna att satsa på "dubbla karriärer" som elitidrottare i Norrbotten. LKAB bidrar genom en särskild satsning mot Alpint. 

LKAB-flaggor vid längdskidspår

Satsningen görs tillsammans med Svenska skidförbundet Alpint, Svenska skidskytteförbundet, Svenska skidförbundet längdåkning och Svenska orienteringsförbundet samt ett antal partners, bland annat LKAB, och innebär ett fördjupat samarbete mellan universitetet, förbund och topptränare.

– I Norrbotten ska kan man kunna leva, bo och utvecklas som elitidrottare genom att satsa på dubbla karriärer. Killar och tjejer ska kunna kombinera elitidrott och studier eller arbete och idrott. Här ska elitidrottare kunna välja att stanna kvar – och hit ska de vilja flytta. Nu ökar möjligheterna för att elitidrottare kan fortsätta sina elitidrottskarriärer i länet efter examen från Luleå tekniska universitet – och samtidigt jobba och bo kvar här, säger Joakim Abrahamsson, tidigare förbundskapten för svenska längskidlandslaget och projektledare för det nya kompetenscentrumet.

I det nya kompetenscentrumet knyts än mer forskning till elitidrottsverksamheten på universitetet och ny kunskap når snabbt ut till dels studenter, men också idrottsförbund, klubbar och idrottsgymnasier. Dessutom intensifieras samarbetet med näringsliv, kommuner och Regionen för att maximera effekten av dubbla karriärer på plats i Norrbotten. Det handlar om att förbättra de förutsättningarna genom att erbjuda arbetstillfällen, karriärövergångar och traineeprogram. LKAB kommer här att göra en särskild satsning mot Alpint på Luleå tekniska universitet.

– Det känns fantastiskt att vi inom alpint och skicross vid Svenska skidförbundet får ytterligare en elitmiljö där våra atleter kan växa med dubbla karriärer. Det sjuder av aktivitet i norra Sverige och vi är glada att kunna fortsätta bedriva träning och tävling i Norrbotten och samtidigt fortsätta utveckla anläggningar och föreningar i länet. Utöver stöd från kommunerna, regionen och universitetet blir LKAB en huvudpartner till det universitetslag som kommer att starta upp verksamheten under hösten 2024, säger Karin Stolt Halvarsson, chef för alpint och skicross vid Svenska Skidförbundet.

På längre sikt är målsättningen att verksamheten i kompetenscentrumet, med dess nära samarbeten med idrottsförbunden, ska kunna bidra till att norra Sverige utvecklats till en mycket stark sportregion.

Samverkansparter i nya kompetenscentrumet är Svenska skidförbundet Alpint, Svenska skidskytteförbundet, Svenska skidförbundet längdåkning, Svenska orienteringsförbundet, Länsstyrelsen i Norrbotten, Sparbanken Nord, Region Norrbotten, LKAB, Bodens kommun och Luleå kommun.

Luleå tekniska universitet har utsetts till elitidrottsvänligt universitet av Riksidrottsförbundet i Sverige och välkomnar alla 72 idrotter inom förbundet, men har längdskidor, skidorientering, skidskytte och alpint som sina specialsatsningar.