LKAB satsar 50 miljoner på Luleå tekniska universitet

5 maj 2011

Pengarna går till Hjalmar Lundbohm Research Center, HLRC, som skapades 2004 via en donation på 100 miljoner kronor från LKAB till Luleå tekniska universitet (LTU). Forskningsområdet omfattade då utveckling av framtidens järnmalmsprodukter i form av smarta pellets och ett fokus på att hitta lösningar för hållbar gruvverksamhet. Nu kan HLRC:s forskning utökas till att även omfatta logistik och samhällsomvandling.
– Trängseln på Malmbanan och vår påverkan på de samhällen där vi verkar är två av LKAB:s främsta framtidsutmaningar, konstaterar Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling på LKAB, och fortsätter:

– Verksamheten inom Hjalmar Lundbohm Research Center har varit en stor framgång för både LKAB och LTU. Vi är väldigt nöjda med resultaten. Det här är ett samarbete mellan näringsliv och akademi som fungerar och gör båda parter starkare.

Johan Sterte, LTU:s rektor, delar Lindvalls entusiasm:

– Det här förstärker ytterligare ett mycket väletablerat samarbete mellan LTU och LKAB. Dessutom skapar det möjligheter till samverkan inom nya forskningsområden inom vilka LTU har ett stort intresse, säger Johan Sterte, rektor vid LTU.

Kontaktpersoner:
Lotta Fogde, Kommunikationsdirektör, 070-373 81 70
Per-Erik Lindvall, Direktör för Teknik & affärsutveckling, 070-373 81 63