LKAB pristagare i Stora Trafiksäkerhetspriset 2017

13 januari 2017
Catharina Elmsäter Svärd, Mats Nilimaa, Nicklas Jansson och Fredrik Abramsson. Foto: Thomas Dietl

LKAB har utsetts till vinnare i kategorin Årets beställare för arbetet med att höja trafiksäkerheten i verksamheterna.

Priset i kategorin Årets Beställare gick till LKAB för att bolaget under 2016 har infört nolltolerans mot trafiköverträdelser som kan leda till personskada inom bolagets verksamheter, samt förtydligat hanteringen och nivån på sanktioner mot sådana överträdelser, enligt likabehandlingsprincip för både bolagets personal och externa leverantörer. Mats Nilimaa, sektionschef, NDV, representerade LKAB vid prisutdelningen i Linköping den 10 januari.

Prisutdelningen uträttades av Marie Nordén, generalsekreterare för NTF som är tävlingens partner, Jacob Albertsen, projektledare Mentor Communications och Anders Karlsson, chefredaktör för Transport & Logistik i dag samt ordförande för tävlingsjuryn.

Priset i kategorin Årets Leverantör tilldelas det förra statsrådet Catharina Elmsäter Svärd för att hon 2012, under sin tid som infrastrukturminister, gav Transportstyrelsen i uppdrag att i samarbete med Svenska Taxiförbundet ta fram en lösning för digital kontroll av taxibehörigheter i realtid.

I kategorin Årets Entreprenör prisades Abramssons Buss i Gräsmyr för att bolaget varje höst sedan åtta år tillbaka besöker dagis och skolor där de pratar trafiksäkerhet och bidrar med reflexer och reflexvästar.Åkeriägaren och lastbilsföraren Nicklas Jansson tilldelas utmärkelsen Årets Yrkestrafikhjälte 2017 för att han sent på kvällen den 21 juli 2016 var först på plats på en olycksplats på E4:an i höjd med Kila i Södermanland då en lastbil kolliderade med en personbil med husvagn. Han larmade direkt 112 och höll kontakt med de skadade personerna, släckte en mindre brand och använde sin egen kranbil för att säkra upp den lastbil som hängde mellan broarna.

Fakta om Stora TrafiksäkerhetsprisetEtt årligen återkommande pris som sedan 2009 delas ut av branschtidningarna RES- och TRAFIKFORUM samt Transport & Logistik Idag. Syftet med priset – som i år delas ut för sjunde gången – är att lyfta fram goda exempel inom trafiksäkerhet, samt främja det fortsatta arbetet inom detta viktiga område för yrkestrafik på väg inom godstransporter och persontrafik. Partner till Stora Trafiksäkerhetspriset 2017 är NTF.