LKAB öppnade vägen mot Ädnamvaara i Kiruna

17 september 2011

Äntligen tittade solen fram i Kiruna. Precis när LKAB återöppnade friluftsvägen mot Ädnamvaara. Inte konstigt att så många ville vara med och fira.

Pia Lindholm är projektledare hos LKAB. Hon sken i kapp med solen när hon hälsade lördagens besökare vid Ädnamvaaraparkeringen välkomna. Sedan påminde hon om det som hände i våras då LKAB tvingades stänga av vägen mot Kirunabornas populära utflyktsplats Ädnamvaarastugan.
– Då var det här ett arbetsområde och den tunga trafiken gjorde att det inte var lämpligt för allmänheten att vistas här. Dessutom var det en varm vår så den tillfälliga väg som vi gjorde hit smälte bort. Under några helger bussade vi istället skidåkarna från Mattarahkka till Ädnamvaaraleden, sade hon och fortsatte:
– Vi beklagar att inte Kirunaborna kunnat nå Ädnamvaara senaste månaderna, men nu är det slut med det. I dag öppnar vi Ädnamvaaraleden igen.
När Pia Lindholm klippt av det gulblå bandet var det dags för en kort promenad till den nya friluftsbron som går över den nya järnvägen och som från och med nu gör det möjligt för friluftslivet att nå Ädnamvaarastugan igen.
– Det är en träbro och jag tycker att den är jättesnygg, sade Pia Lindholm och berättade att det kvarstår en del arbeten med den nya järnvägen, som belysning och signalsystem. Men det arbetet kommer inte att påverka friluftslivet.
– Det här är verkligen snyggt gjort. Det känns genomtänkt och en bro över järnvägen känns säkert. Det här är bra för Kirunaborna, sade Magnus Leijner som kommit för att titta på den nya bron.
När Pia Lindholm bad besökarna att lämna in förslag på förbättringar och utvecklingsmöjligheter för området, kläckte Magnus Leijner genast en idé.
– LKAB har ju placerat ut en fin gammal malmvagn vid bron. Varför inte komplettera med flera generationer vagnar. Det hade varit riktigt fint, sade han.
Över 100 personer kom för att titta på den nya friluftsbron. Många av dem passade också på att ta en ordentlig promenad i området. Andra stannade till vid Ädnamvaaraparkeringen där LKAB bjöd på varmkorv och fika i samarbete med Friluftsskolan Vargen.