LKAB-operatör blev ny filmstjärna

12 augusti 2011

Hanna och Erica Midfjäll spelar huvudrollerna i den nya filmen Jag Saknar Dig som hade premiär i fredags. Erica är driftoperatör vid anrikningsverket KA3 vid LKAB Kiruna till vardags.

Erica och Hanna Midfjäll är Sveriges nyaste filmstjärnor. De tändes i filmen Jag Saknar Dig, som hade premiär i fredags i Akustikum, Piteå, där filmen är inspelad.
Det är inget ovanligt med det – stjärnor tänds och släcks hela tiden. Men Erica och Hanna kommer från Kiruna, och Erica, som har huvudollen, är serviceman och driftoperatör vid anrikningsverket KA3 hos LKAB i Kiruna.
Hon visar att allt är möjligt från LKAB:s gruvliga horisont i norr.
– Det här är bland det roligaste jag gjort, säger Erica.
– Det är långt från malmproduktionen men det finns ändå viktiga likheter. Både i jobbet vid LKAB och i filmen är vi beroende av lagarbetet och att vi alla kan lita på varandra i vått och torrt. Jag jobbar med människor i båda fallen, säger Erica.
Hanna och Erica är enäggstvillingar och det var så regissören Anders Grönros spårade upp dem. Filmen Jag Saknar Dig handlar just om två enäggstvillingar som inte går att skilja åt, förrän den ena råkar ut för en olycka. Filmen handlar om känslor och sorg. Den griper djupt tag, och fick spontana applåder vid pressvisningen tidigare på fredagen.

Anders Grönros, filmregissör med familjeband till Malmfälten

– Vi har letat igenom samtliga tvillingpar i Sverige i den här åldern, 1500 par. Vi valde Erica och Hanna. De visade sig vara de absolut bästa för sina roller, säger Anders.
Hanna anmälde sig och systern när hon fick veta möjligheten.
– Efter första uttagningen har vi jobbat hårt med auditions. Det var en hård väg fram, säger Erica.
Hanna och Erica har valt olika yrkesbanor. Båda är engagerade inom amatörteater och Hanna har valt estetisk utbildning och teater. Hon söker nu jobb och funderar på södra Sverige.
– Men Kiruna kommer alltid att vara Hem, säger hon.
Erica valde LKAB-gymnasiet och praktisk utbildning till mekaniker, svetsare och elektriker. Därifrån gick hon direkt in på LKAB som fast anställd driftoperatör på skift. Hennes yrkesdröm handlar om att vidareutbilda sig till processoperatör i LKAB. Hon har sammanlagt fem års erfarenhet med utbildning, praktik och anställning
Men nu har det blivit svårare:
– Plötsligt finns en yrkesdröm till. Vad jag väljer tänker jag inte svara på. Jag vet inte, säger Erica.
– Jag stortrivs på LKAB, en bra arbetsgivare, fantastiska arbetskamrater och bra utvecklingsmöjligheter. Den andra världen är ny för mig.
Anders Grönros har f ö också rötter i Malmfälten. Hans mamma kommer från Björkvägen på Kilen i Malmberget. Anders tillbringade somrarna med den klara luften, ljuset och utsikten.
– Ljuset i norr är naturligt för mig. När vi filmar är det en tillgång. Vi kan filma fler timmar per dygn under sommaren, säger han.
Ytterligare en malmfältare finns med i filmen, Ludvig Nilsson i Kirunabandet Ailucrasch som spelar filmmusiken.
– Jag är född söderut men har bott sju år i Kiruna. Nu bor jag i Småland, men är upp varje vecka för att spela med bandet, säger han.
Boken som ligger till grund för manuset har fått en August i Sverige och ett litteraturpris i Tyskland som bästa ungdomsroman. Filmen har redan fått två priser, publikens pris som bästa film vid filmfestivalen i Göteborg och filmpriset Buff som bästa ungdomsfilm vid en internationell festival i Malmö. Filmen är anmäld till ytterligare fyra tävlingar i Europa senare i höst.

Text & Foto: Mauritz Magnusson