LKAB laddar för batterimaskiner under jord
Nu tar vi nästa steg mot en koldioxidfri gruva! Batteridrivna maskiner från Epiroc ska testköras inom ramen för innovationsprojektet som LKAB driver tillsammans med ABB, Combitech, Epiroc och Sandvik med målet att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvbrytning.
— Vi jobbar med flera parallella spår i alla våra verksamheter för att på sikt fasa ut dieseldrivna motorer. Vi testar vilken kapacitet batteri- och eldrivna fordon har och hur fjärrstyrda maskiner fungerar jämfört med manuellt körda. Men testerna får inte äventyra dagens och morgondagens leveranser till våra kunder i stålbranschen. De beslut vi tar kring maskinval ska bidra till högre produktivitet men främst till en mer hållbar gruva och en säkrare arbetsmiljö, säger Anita Oraha Wardi, projektledare för autonoma, smarta och koldioxidfria maskiner på LKAB.
Det finns många fördelar med batterimaskiner. Noll koldioxidutsläpp är bra för klimatet, ger bättre luftkvalitet i gruvan och stöder LKAB:s mål om koldioxidfria processer och produkter. Dessutom är batteridrivna fordon tystare. Även oljeförbrukningen minskar eftersom det inte finns någon dieselmotor som kräver regelbundna oljebyten.
Nya krav på infrastruktur
Men batteridrivna fordon ställer också helt nya krav på infrastrukturen under jord. I testgruvan Konsuln i Kiruna har byggledare Joakim Stålnacke och hans kollegor bland annat gjort plats för laddningsstationer och förberett områden där en kran ska byta batteri på fordonen.
Först ska maskinerna köras ovan jord. Tillsammans med Joakim Stålnacke har utvecklingsingenjör Atif Waheed och testledare Karl-Fredrik Abel iordningsställt ett testområde strax intill nedfarten till testgruvan, i södra delen av LKAB:s industriområde. Här har det tagits hänsyn till de testspecifikationer som Atif Waheed arbetat fram. Infrastrukturen ska både stötta och utmana de kommande testerna.
Testas ovan jord
— Vi behöver lära oss hur batterifordon fungerar, och det gör vi bäst genom strukturerade tester ovan jord. Säkerhetsaspekten är högsta prioritet och många frågetecken ska redas ut innan vi rullar ner i testgruvan Konsuln. Allt vi lär oss kommer vi att dela med oss av till kollegorna i Malmberget, Kiruna och Svappavaara men också återkoppla till vår samarbetspartner Epiroc, säger Karl-Fredrik Abel.
— För vår del är det i detta samarbete första gången som Epiroc har en batteritruck under jord i Sverige. All inblandade från Epiroc i Örebro och från vårt svenska säljbolag har lärt sig otroligt mycket under de senaste månaderna. Det är ett bra samarbete mellan Epiroc, LKAB och Combitech och alla är väldigt positiva till den här batteriövergången. Vi ser fram emot att ha alla tre batterimaskiner under jord hos LKAB och se dem börja ’jobba’ på riktigt. Nu tar vi ett väldigt stor steg framåt för hela gruvindustrin och alla inblandade kan var väldigt stolt över det! säger Morgan Rody, senior projektledare för autonoma, smarta och koldioxidfria maskiner på Epiroc.
FAKTA
Under hösten 2021 levereras en Epiroc Minetruck MT42-Battery som lastar 42 ton. Under första kvartalet 2022 levereras ytterligare en Minetruck MT42-Battery samt en lastmaskin Scooptram ST14-Battery som lastar 14 ton. Alla fordon ska testas på LKAB i Kiruna.