LKAB invigde nytt forskningslab för framtidens pellets

7 september 2011

LKAB:s vd Lars-Eric Aaro inviger LKAB:s nya forskningscenter på onsdagen.

Nya jobb i LKAB:s nya forskningslab

LKAB:s nya forskningslab för pellets invigdes i Malmberget på onsdagen.
Det nya laboratoriet är en viktig pusselbit i LKAB:s ambition att behålla positionen som världens ledande pelletstillverkare. Investeringen är på 80 miljoner kr. 10 nya jobb aviseras i det nya labbet.

– LKAB:s konkurrenskraft baseras på grundläggande förståelse om produkternas funktion i kundernas processer och en nivå i världsklass på vår egen tillverkningsprocess. Investeringen i agglomereringslaboratoriet är ett sätt att ytterligare stärka LKAB:s teknologiska försprång som kvalitetsledande pelletleverantör, sade LKAB:s vd Lars-Eric Aaro vid invigningen.

Att rulla kulor

Det nya labbet arbetar både med den kalla delen, att rulla kulor, och den varma delen, att bränna kulorna. Det är mycket komplexa områden med både processteknik, mineralteknik, energiteknik, kemi, miljö mm.
– Vi har de senaste åren bedrivit utvecklingsarbetet i begränsade utrymmen. I det nya huset kan vi genomföra försök från gram till pilotskala, säger Kent Tano, chef för LKAB FoU.
För Seija Forsmo, LKAB:s expert och pådrivande forskare, är huset en startpunkt:

Forskning i världsklass

– Instrument och utrustning är våra verktyg. Men för att detta skall bli ett nyskapande forskningscentrum behövs människor och kunskaper som fyller huset. Världens bästa pellets behöver världens bästa forskning. Vi skall ha en miljö som lockar de bästa hjärnorna, säger Seija Forsmo.
– En stor utmaning blir de nya malmerna i Svappavaara. Tajmingen för LKAB:s nya lab är därför helt perfekt, säger Per-Erik Lindvall, teknisk direktör i LKAB.

Nya jobb

Han lovar nya jobb i nya labbet:
– För att ytterligare stärka forskningsorganisationen kommer ett tiotal personer att anställas som en direkt konsekvens av investeringen i det nya agglomererings-laboratoriet, säger Per-Erik Lindvall.
– Genom konsekvent satsning på utvecklingsarbete i alla dess former kan vi idag leverera världens klimatsmartaste pellets och tillika den pellets som ger kunden ett mervärde jämfört med våra konkurrenter. Att tillverka järnmalmspellets ska vi vara världsbäst på, säger Per-Erik Lindvall, teknisk direktör.

För ytterligare frågor:
Kontakta Per-Erik Lindvall, tekn direktör, tel 0920-38 000 mail: per-erik.lindvall@lkab.com