LKAB Framtid fyller tio

1 november 2019
Kvinna lutar sig mot bord.
Lotta Fogde började sitt arbete som kommunikationsdirektör år 2008 och gick vidare från bolaget sommaren 2013. Under åren hann hon bland annat vara med om finanskris och tillfällig nedstängning av pelletsverk men förstås också födelsen av LKAB Framtid som hon själv tog initiativet till. Foto: Jeanette Hägglund

"Malmfältarna behöver få mer information. Gör något!", sa dåvarande vd Ola Jonsson. Ola Jonsson var bestämd. Det var även Lotta Fogde.

Rummet fylldes aldrig med överdriven entusiasm när dåvarande kommunikationsdirektören Lotta Fogde presenterade idén för koncernledning på huvudkontoret i Luleå år 2009; ”En egen tidning, vad ska vi med det till? Hur ska vi lyckas fylla den med information?”. Den nytillsatta kommunikationsdirektören stod dock på sig och lyckades halvt om halvt övertyga männen runt bordet. Kort därefter skulle pressarna börja trycka en papperstidning, influerad av lokal- och kvällstidningarnas form, med LKAB:s järnmärke i hörnet.

– Vi behövde nå ut till fler. Inte bara de som själva aktivt sökte information för det gör inte de flesta vare sig då eller nu. Jag resonerade som så att det skulle bli lättare för lokalbor att förstå samhällsomvandlingen om man även förstod bolagets affärsidé.

När LKAB Framtid når Lotta Fogde på telefon befinner hon sig i sitt hem i Stockholm och har kort innan avslutat en fyra-årig anställning som kommunikations- och hållbarhetschef för statliga Jernhusen. Hon brinner för skrivandet och längtar tillbaka till journalistiken som hon arbetade med för många år sedan innan hon gav sig in i kommunikationen.

– Det var längtan som fick mig att ta det här beslutet och nu ska jag försöka återuppta journalistiken… Men man ska ju kunna livnära sig på det också, skrattar Lotta Fogde, och fortsätter:

– När vi startade LKAB Framtid funderade vi på vad det fanns för kanaler som bolaget kunde kommunicera genom. Det fanns inte många. Kanske var lösningen ”så enkel” som en tidning som påminde om en journalistisk produkt?

Efter att Lotta Fogde hade arbetat ett halvår och satt sig in i stort som smått förstod hon att Ola Jonssons formulerade uppdrag inte var taget ur luften.

– Jag insåg att informationen var bristfällig på den här tiden och vi hade enorma mängder som vi behövde nå ut med. Får människor inte information så lägger man ihop ett plus ett och bildar sina egna teorier. Det är så människan fungerar.

Fler idéer genomfördes också under slutet av 00-talet och åren strax därefter. Bland annat informationskontor i Svappavaara, Malmberget och i Folkets Hus i Kiruna. Hörnan i Folkets Hus fick många besökare men få från den tänkta målgruppen – lokalbefolkningen. De flesta nyfikna var turister från när och fjärran. En annan satsning var stormöten men i många fall blev det glest mellan huvuden på stolsraderna.

– Det är egentligen en ganska konstig plats att träffas på. Man får vara väldigt modig för att ta till orda. Det var nog inte särskilt lyckat.

LKAB Framtid når ut till alla hushåll i Malmfälten och har idag en upplaga på cirka 20 000. De senaste fyra årens mätningar av Kantar Sifo visar på att mellan 80 – 90 procent av de tillfrågade i Malmfälten har läst tidningen. I Norrbotten som helhet är siffrorna betydligt lägre, men då är tidningens målgrupp just i Malmfälten där den i huvudsak ges ut.

I dagens snabba kommunikationsflöde där förändringens vindar ständigt viner är det långt ifrån självklart att en produkt får produceras ostört över längre perioder utan större förändringar. Trodde Lotta Fogde då att LKAB Framtid, ett decennium senare, skulle leva kvar?

– Ja, faktiskt! Redan under min tid hann tidningen gå igenom flera olika faser så visst har den förändrats. Vi arbetade också stenhårt med att få ut Framtid då utgivningstakten var ett nummer per månad. Vi fick bra respons från människor med en gång och mätningarna var fantastiska redan då.

Och digitaliseringen hotar inte att trycka tillbaka tidningar och magasin?

– Det finns en digitaliseringshets i samhället idag. Men ibland får man tänka mer praktiskt – hur beter sig människor egentligen och hur tar de del av information?

Lotta Fogde menar att digital information är något man i huvudsak söker upp som läsare medan en papperstidning är någonting man får serverad i sin hand eller brevlåda.

– Jag tror att det är en stor förklaring till tidningens framgång, säger Lotta Fogde.

Tidigare vd:n Lars-Eric Aaro hälsar läsarna välkomna till LKAB Framtid och berättar samtidigt om det ökade försäljningsfokuset mot Kina i spåren efter den hårda recession Europa drabbades av.