LKAB – en del av det transatlantiska högnivåmötet mellan EU och USA (TTC)

1 juni 2023
Jan Moström, LKAB:s vd och koncernchef, bjöd EU-kommissionär Margrethe Vestager på en försmak på framtiden. 

Under två dagar hölls mötet inom ramen för handels- och teknikrådet (TTC) som det svenska ordförandeskapet står värdar för. LKAB fanns på plats tillsammans med andra tungviktare inom svensk industri och på programmet stod bland annat ett besök till Hybrit.

– En fråga som stått i centrum för oss, i mötet med deltagare, är behovet av utvinning av kritiska råvaror som fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa. Genom Per Geijer-fyndigheten i Kiruna skulle det vara möjligt att ersätta importen av fosfor från Ryssland och öka självförsörjningen av sällsynta jordartsmetaller i EU. Tillgången till strategiska råmaterial kommer att vara helt avgörande för den gröna omställningen, säger Jan Moström, LKAB:s vd och koncernchef.

Under Sveriges EU-ordförandeskap 2023 hålls omkring 150 EU-möten i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Den 30–31 maj blev det dags för Luleå att stå värd för det transatlantiska högnivåmötet mellan EU och USA. Från USA:s sida deltog utrikesminister Antony Blinken, handelsminister Katherine Tai och näringsminister Gina Raimondo. Från Bryssel fanns EU:s kommissionär för handel Valdis Dombrovskis, Margrethe Vestager, kommissionär för konkurrenskraft, och EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, på plats. Den svenska regeringen representeras av statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och energi- och näringsminister Ebba Busch. Medverkade gjorde också LKAB som fanns på plats i Kulturens hus för att möta deltagarna i dialog om det svenska näringslivets innovationsförmåga och arbete med att säkerställa klimatneutralitet.
– Europa saknar idag helt brytning av sällsynta jordartsmetaller samtidigt som efterfrågan kommer att öka i takt med att vi elektrifierar våra samhällen. LKAB kan på allvar vara med och bidra till den gröna omställningen. Att möta deltagarna i dialog om bland annat behovet av kritiska mineral har varit jätteviktigt och uppskattat, säger Niklas Johansson, LKAB:s kommunikationsdirektör.     

Under onsdagen besökte bland annat Ebba Busch, Thierry Breton, Margrethe Vestager och Tobias Billström LKAB:s monter tillsammans med Jacob Wallenberg, Svenskt Näringslivs ordförande. LKAB:s vd och koncernchef passade på att bjuda besökarna på praliner med inspiration och smak för gruvindustrin. Det vill säga; Per Geijer, sällsynta jordartsmetaller, apatit och järnsvamp i pralinformat. EU-kommissionär Margrethe Vestager smakade på en del av framtiden, på järnsvampen. 
– Svenska företag har spetskompetens inom områdena hållbarhet och smarta klimatlösningar och därför är jag extra glad att vi är i just Luleå som exemplifierar Sveriges arbete inom dessa områden, säger energi-och näringsminister Ebba Busch.

Energi- och näringsministern i samtal med Jan Moström, LKAB:s vd och koncenrnchef, tillsammans med Tobias Billström och Margrethe Vestager.
EU-kommissionär Margrethe Vestager smakade på en del av framtiden, på järnsvampen.

Under tisdagen den 30 maj besökte utrikesminister Antony Blinken Hyrbit tillsammans EU-kommissionärer och delar av den svenska regeringen.
Thierry Breton, Ebba Busch, Martin Lindqvist, Antony Blinken och Jan Moström.

Text: Josefine Ejemalm