LKAB bidrar ekonomiskt till ny flyglinje

30 maj 2011

Näringslivet i och kring Kiruna har gått samman i en fond som ska garantera en ny flyglinje, Köpenhamn – Kiruna, under tre år. LKAB bidrar ekonomiskt.

Initiativet togs av Icehotel och stöttas ekonomiskt av LKAB, Norrlandsfonden, riskkapitalbolaget Norrskenet och hittills ett tjugotal företag i regionen. Satsningen är nyskapande eftersom den sker helt utan kommunalt ekonomiskt stöd.

– Bristen på flygavgångar är ett hot mot turistnäringen och försvårar även för övrigt näringsliv. För LKAB är det viktigt att verka i en livskraftig och attraktiv region där det finns en kompletterande arbetsmarknad som utvecklas vid sidan av de drygt 1200 rekryteringar vi behöver göra de närmaste åren, konstaterar Lotta Fogde, kommunikationsdirektör på LKAB.

Förhandlingar med potentiella flygoperatörer ska ske i höst, och flygtrafiken ska komma igång efter årsskiftet i form av två avgångar per vecka under perioden januari-april. Samtidigt görs en särskild marknadsföringssatsning under ledning av den regionala turistfrämjandeorganisationen Kiruna Lappland. Inom tre år ska flyglinjen ha nått lönsamhet.