Lizette håller koll på krossen

16 november 2016
Tjej i gruvan.

För en krossmaskinist är ingen dag den andra lik. I gruvans krossar sönderdelas malmen till omkring tio centimeter stora bitar och fraktas sedan på långa bandtransportörer till malmhissarna, de så kallade skiparna, för att skickas upp ovan jord. Med ansvar för att förebygga driftstörningar och se till att ingenting fastnar i krossen har Lizette Bergdahl fullt upp med att hålla produktionen störningsfri. Det kräver engagemang, nytänkande och ansvar.

Vad jobbar du med?

Jag jobbar som krossmaskinist på huvudnivå 1 365 meter under jord i Kirunagruvan.

Hur länge har du jobbat med det?

Jag har jobbat som krossmaskinist i ett och ett halvt år och innan de jobbade jag som renstraktorchaufför i två och ett halvt år.

Hur hamnade du på LKAB?

Jag sökte mig till LKAB inför semesterperioden 2012, då fick jag tjänst som semestervikarie, och jag är kvar än i dag och trivs väldigt bra på jobbet.

När har du riktigt roligt på jobbet?

Jag har faktiskt oftast roligt. Det är ett väldigt varierande jobb och man får jobba mycket med problemlösning. Det handlar om att lösa problem på ett säkert och effektivt sätt.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Jag och min kollega åker ner till 1365 där alla i skiftlaget samlas på morgonen/eftermiddagen eller natten beroende på vilket skift vi går. Eftersom jag jobbar som driftoperatör är den ena dagen den andra aldrig sig lik. Men vi har våra dagliga tillsynsområden som vi ser efter och rundor som vi går på olika nivåer för att se så allt ser bra ut och på så sätt kanske hinna förebygga en driftstörning.

Vad gör du om fem år?

Mitt svar på den frågan idag är att jag hoppas på att vara kvar som krossmaskinist, jag trivs otroligt bra.

Vad betyder ENA för dig?

Det betyder att man har ett engagemang och känner ett ansvar att utföra sitt arbete på bästa sätt. Men samtidigt att man får utrymme att utvecklas genom att vara nytänkande.

År 2020 är målet att andelen kvinnor i LKAB ska uppgå till 25 procent. Idag är andelen kvinnor i LKAB-koncernen 20 procent, varav kvinnliga chefer 17,7 procent.