Kirunaverksamheten genomför normalstort underhållsstopp

7 september 2021
Jan Carlsten
Jan Carlsten, förädlingschef på LKAB i Kiruna.

Söndagen den 12 september stannar produktionen i förädlingsverken KA2 och KK3 för underhållsarbeten. Det är det tredje underhållsstoppet för året men det första som genomförs i normalstor omfattning.

– Vi reducerar inte storleken på underhållsstoppet, som vi gjort under de två tidigare tillfällena. Däremot fortsätter vi att hålla fast vid alla åtgärder för minskad smittspridning, säger Jan Carlsten, förädlingschef på LKAB i Kiruna.

När det är dags för underhållsstopp i förädlingsverken KA2 och KK3 så stannar produktionen i ett betydligt friskare och bättre läge än tidigare under året. Och det är mot bakgrund av det friskare läget som underhållsarbetena kan genomföras i en betydligt större omfattning.

– Vi fortsätter lägga otroligt mycket krut på att planera arbetena med smittsäkerheten i fokus. Vi delar upp jobben på olika dagar och tider, över dygnets alla timmar och jobbar hårt för att hålla isär arbetslagen, säger Jan Carlsten, förädlingschef på LKAB i Kiruna, och fortsätter;

– När så många åtgärder ska genomföras är samverkan och planering en förutsättning för säkra, trygga och friska arbetsplatser.

Det innebär att omkring 1500 arbetsordrar ska avverkas under drygt 17 dygn vilket engagerar omkring 700 medarbetare och kollegor. Men det innebär inte att alla arbetar tillsammans eller samtidigt, vid ett och samma tillfälle.

– Pandemin är inte över och därför gäller det fortfarande att hålla i och hålla ut. Vi behöver fortsätta värna om varandra genom att följa restriktionerna. För mig handlar det om omtanke, för dig själv och dina medmänniskor, säger Jan Carlsten.

Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer gäller fortfarande alla – i alla lägen. Det innebär att alla har ett ansvar för att tvätta och/eller sprita händerna ofta och hålla ett avstånd till andra människor. Det absolut viktigaste är att stanna hemma vid symptom.

– Trots en positiv trend och fler vaccinerade är det inte läge att andas ut. Det handlar fortfarande om hur du och jag agerar för min och din hälsas skull.

Det innebär till exempel att digitala möten fortsätter att hållas till förmån för fysiska träffar och att arbetslag i stor utestäckning isoleras. Det innebär också att alla som ska arbeta med underhållsåtgärderna i KA2 och KK3 behöver lämna ett ankomsttest inför den första arbetsdagen.

– I testtältet som finns utanför industriområdet ska hundratals snabbtester genomföras under hela stopptiden eftersom alla som inte är fullvaccinerade behöver göra ett nytt test var tredje dag.

KA2 och KK3-stoppet innehåller inte bara fler arbetsordrar utan ställer också krav på fler externa resurser. Egentligen ställer det inte krav på fler resurser än normalt utan snarare på en normalstor resursstyrka.

– Vi har genomfört flera stopp under pandemin och det har varit utmanande men det har gått bra. Det är ett kvitto på att vi vågat ta ansvar, fattat tuffa, nödvändiga och säkra beslut, säger Jan Carlsten och fortsätter;

– Vi har klarat av att följa utvecklingen på ett vettigt sätt och ibland har det gått riktigt fort. Det är egentligen det som är avgörande, hur väl vi faktiskt klarar av snabba förändringar och hur väl vi anpassar oss.

Underhållsstoppet i förädlingsverken KA2 och KK3 pågår från och med den 12 september till och med den 29 september.