Kiruna Handikappidrottsförening – för allas rätt att idrotta

9 april 2019
Tre personer bakom logga
Lieselotte Sundström, Ove Björnström och Sem Sundström med Kiruna Handikappidrottsförenings logga, som ska symbolisera ett vidgande av gränser

Över hela Sverige finns idag över 500 idrottsföreningar som erbjuder aktiviteter för personer med funktionsnedsättningar. Den allra nordligaste är Kiruna Handikappidrottsförening. Där har man i snart 30 år kämpat för allas rätt till ett aktivt liv.

Lieselotte Sundström, ordförande, och Sem Sundström, kassör och ledare, var båda med och grundade föreningen och tillsammans med Ove Björnström, föreningskonsulent och sekreterare som också varit verksam som ledare och aktiv i omkring 20 år, har de varit ytterst centrala figurer sedan föreningen grundades 1991.– Jag jobbade på den tiden för FUB och vi har själva en son med funktionshinder. Vi såg att det inte fanns något för funktionshindrade att göra på fritiden. Många blev trötta och isolerade. Vi ville ge dem en meningsfull aktivitet och ett sammanhang, säger Lieselotte Sundström.

Idag har Kiruna handikappidrottsförening cirka 150 medlemmar och ett 40-tal aktiva i fyra idrotter: bowling, boccia, ridsport, i samarbete med ridklubben i Kiruna, samt alpint.– Vår målsättning är att alla ska ha samma möjligheter att idrotta efter sina egna förutsättningar, och det är viktigt att vi finns. En person som är frisk kan välja fritt, men våra utövare har inga alternativ, säger Sem Sundström.– Vi ser hur mycket det gör för våra aktiva. De växer så mycket genom idrotten, både som utövare och som människor. Det är fantastiskt att se de förändringarna. Och även för oss ledare – det är mycket jobb, men det är jätteroligt och det ger så väldigt mycket tillbaka.

Foto: Ove Björnström
Utmaningar saknas inte för föreningen. Dels handlar det, såklart, om det ekonomiska: lokalhyra, ledarutbildningar och specialutrustning drar stora resurser. För det förlitar man sig i väldigt hög grad på sponsorer. Dels handlar det om mer grundläggande saker: tillgång till lokaler och träningstider, tillgänglighet för de aktiva i form av ramper och hissar, samt omgivningens syn på funktionshinder och parasport i stort:– Attitydförändringar är något vi har jobbat väldigt hårt med ända från början, och det gör vi fortfarande. Inte minst av den anledningen är det jätteviktigt att vi uppmärksammas och får synas, men det är också viktigt för att locka fler utövare, fler – och framför allt yngre – ledare samt nya sponsorer, säger Ove Björnström.