Kemi på schemat skapar trygghet inför framtiden

9 april 2018
Tjej framför dragskåp
Maja Ömalm är elev på naturvetenskapsprogrammet på Välkommaskolan. Hon läser LKAB-profil och fick möjligheten att åka på Berzeliusdagarna i Stockholm tidigare i vinter.

Två elever per år som läser naturvetenskapsprogrammet och LKAB-profil på Välkommaskolan i Malmberget får ett stipendium av LKAB för att åka på Berzeliusdagarna. I år var det Erika Aspemo och Maja Ömalm som representerade Välkommaskolan och LKAB.

Konferensen samlade gymnasieelever från Sverige, Finland och Norge som under två dagar och ett fullspäckat schema fick lyssna till föredrag om kemi i olika former. Presentationerna hölls av duktiga forskare från universitet och industri med syfte att inspirera eleverna till en framtid inomkemiområdet.– Jag tyckte det var roligt att höra på presentationerna, särskilt hur man kan använda kemi i olika produkter och hur man kan utveckla olika områden med hjälp av kemi. Miljö är ett exempel, man jobbar med att utveckla bensin som är bättre för miljön. Även presentationerna om nanoteknik var intressanta, man försöker utveckla till exempel nanorobotar som fixar celler i kroppen och på det sättet bära utvecklingen framåt, säger Maja Ömalm.

Under Berzeliusdagarna fanns universitet på plats för att visa upp sina olika kemiprogram vilket gav ett bra underlag inför beslut om eventuella universitetsstudier.Erika Aspemo tar studenten till sommaren. Hon planerar att jobba ett tag innan hon bestämmer sig för vad hon vill göra i framtiden. Hon rekommenderar sitt gymnasieval till andra.– Natur ger en väldigt bred behörighet inför fortsatta studier, säger hon.Maja Ömalm har ett helt år på sig att fundera på universitetsstudier då hon börjar trean till hösten.– Jag läser det här för att jag tycker om ämnena som ingår. Är man intresserad så är det ett väldigt bra program att läsa. Just nu känns det som att jag vill läsa något inom miljö på universitetsnivå, kanske bli miljöforskare i framtiden, det verkar intressant, säger Maja Ömalm.