Invasion till Dundret Runt – skolor öppnade spåren

30 mars 2017
Tallbackaskolan klass 4 c var bland de första som åkte Skolornas Dundret Runt i år. Fr v Markus Lindberg, Mattias Svensson, Shabe Nasrat, Arvid Grankulla och David Sävlind.

Skolorna inledde helgens skidinvasion på Dundret Runt. Barnen tog täten med busslast efter busslast som kom för att åka skidor på riktigt på Hellnerstadion redan på morgonen. Elever från Skidgymnasiet ställde upp som funktionärer, ledare och instruktörer.

– Jag gillar skidåkning. Jag åker ganska ofta, sade Mattias Svensson från Tallbackaskolan.

Skoleleverna inledde årets skidfest Dundret Runt under torsdagen. I helgen startar Barnens Dundret Runt, som har de riktiga hjältarna – skidåkare från tre år!

Dundret Runt hålls i år för 53:e året. Dundret Runt startades 1965 som ett motionslopp av Friluftsfrämjandet.

I år hålls motionslopp, tävlingar och aktiviteter på snö i sex olika lopp över fyra dagar. Dundret invaderas av både publik och motionsåkare. I fjol kom 3 194 tävlande varav ett par tusen till helgens olika motionslopp på tre och fem mil. Minst lika många väntas i år. Med publik väntas omkring 5 000 besökare.

Företagsstafetten med fyra deltagare per lag åkte en kilometer per sträcka och hade start och mål på torget i Gällivare.

Numera körs också Dundret Runt Classic som är en skidtävling på fem mil för eliten, men där motionsåkare också kan seeda sig till Vasaloppet för att få ett bättre startnummer.

Dundret runt skate på tre mil är en annan av tävlingarna.

Under helgen kör eliten en tour med en citysprint som kvällstävling på torsdagen, femmilen lördag och en jaktstart på söndagen uppför Fjällbranten till toppen på Dundret – en klättring på nästan 400 höjdmeter!

Elittävlingarna är givetvis en begivenhet för eliten. Men det största evenemanget är det klassiska motionsloppet på tre eller fem mil Dundret Runt.

LKAB är en av huvudsponsorerna för Dundret Runt.

– Dundret Runt är en gammal tradition och numera ett av årets största evenemang i Gällivare kommun. Det fokuserar på friskvård och goda levnadsvanor, sådant som vi vill uppmuntra inom LKAB.

– Att vi dessutom fokuserar på Skolornas Dundret Runt och Barnens Dundret Runt är ett uttryck för vår satsning på ungdom, utbildning och hälsa, Där vill vi grunda goda kontakter i tidig ålder. Dagens skolelever kan bli morgondagens medarbetare i LKAB. Då vill vi vara en attraktiv arbetsgivare, säger Ingela Hjalmarsson, LKAB Communications med ansvar för event och sponsring.

Text o foto: Mauritz Magnusson

 ”Perfekt före idag”, sade Mattias Svensson, morgonpigg skidåkare från Tallbackaskolan.

 

 ”Nu skall vi ha kul på snö! Det blir lekar också, inte bara skidspår, sade Marja Meele Päiviö, instruktör och funktionär från skidgymnasiets årskurs 2 i Malmberget.

”Jag gillar skidåkning!” säger Mattias Svensson, Tallbackaskolan.

Ett fall på spåret! En skidåkare blev påkörd bakifrån av en kamrat som inte lyckades stanna. Men det redde sig snabbt…