Iggesundsparken är invigd!

15 september 2011

Drygt 200 personer trotsade regn och rusk för att delta i invigningen av Kirunas nya mobila oas.

Vid lunchtid på onsdagen invigdes den första etappen av Gruvstadspark 1 i Iggesundsparken i Kiruna. Parken som ska fungera som en mobil oas mellan gruvan och samhället är ett samarbetsprojekt mellan LKAB och Kiruna kommun. Och det var i samarbetets tecken som invigningen genomfördes. Anders Furbeck LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna och kommunchefen i Kiruna Stefan Hämäläinen inledde med att välkomna publiken till en ”historisk dag”. Kommunalrådet Kristina Zakrisson (s) och LKAB:s vd Lars-Eric Aaro invigningstalade och avtäckte parkens konstverk, två ståtliga cementblock med motiv från Borg Mesch föreställande bland annat Hjalmar Lundbohm och stadens förstfödda barn Kiruna Söderberg.
– Jag tror att det är jätteviktigt att vi, LKAB, kommunen och kirunaborna, gör det här tillsammans. Det här bidrar till en attraktiv stad. Nu ser vi fram emot att idélådorna som finns här i parken fylls av idéer om hur parken kan utvecklas säger Lars-Eric Aaro.

– Tanken är att det här ska bli en levande park för både barn och vuxna. Kanske kan vi till och med göra en del av området till en rastplats för hundar eftersom det finns många hundägare i staden, säger Kristina Zakrisson. Utöver mat och dryck bjöds besökarna på en presentation av parkens konst signerad länsmuseichefen Curt Persson och musik av eleverna vid det Estetiska programmet på Hjalmar Lundbohmsskolan. I mattälten fanns det även möjlighet för gästerna att ta del av en utställning som eleverna i klass 6 O på Tuolluvaaraskolan tagit fram med idéer och förslag till Gruvstadsparken.

En av besökarna i samband med invigningen var Ingvar Engman som var nöjd med tillställningen.
– Ja, visst. Samtidigt är det ju lite främmande och nytt att vistas här. När jag var liten brukade jag besöka handelsträdgården som låg här nedanför men den här skogen var liksom helig så det känns bra att man sköter det här området skyndsamt.
Och Ingvar Engman var bara en av många redan på invigningsdagen hade idéer om hur parken kan utvecklas.
– Mitt tips är att ordna med parkeringsplatser här i närheten så att man kan ta sig hit smidigt.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (s) och LKAB:s vd Lars-Eric Aaro avtäckte konstverket som består av två enorma cementväggar med motiv från fotografen Borg Mesch.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (s), kommunchefen Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna Anders Furbeck och LKAB:s vd Lars-Eric Aaro framför ett av konstverken i Gruvstadsparken i Kiruna.

Gångstråket genom Gruvstadsparken ska kantas av konstverk. Här ett motiv av fotografen Borg Mesch.

Text: Ulrika Westerberg
Foto: Fredric Alm