Historisk invigning i malmbergsgruvan – omställningens första synliga tecken

14 juni 2024

Tidigare i veckan firades ett historiskt ögonblick i malmbergsgruvans historia när en ny gruvinfart invigdes tillsammans med ett nytt verkstadsområde. Flytten av gruvinfarten och bygget av de nya anläggningarna är några av de första synliga tecken på att LKAB:s omställning till en koldioxidfri process har satt i gång.

Verkstadsområdet består av en ny miljöanläggning, en ny krossreperationsverkstad och en ny rörverkstad. Tillsammans med den nya gruvinfarten är de en del av de förberedande arbeten som genomförs för att skapa förutsättningar att utveckla värdekedjan på plats i Gällivare/Malmberget.

– De förberedande arbetena frigör yta på industriområdet och tar oss närmare våra planer att ta nästa steg i förädlingen av järnmalmen på plats i Gällivare/Malmberget, säger Monika Sammelin, områdeschef på LKAB i Malmberget.

“Ellastbilen får symbolisera det arbetet vi gör med att elektrifiera gruvan”, säger Monika Sammelin innan lastbilen kör igenom infarten och klipper bandet. Foto: LKAB/Wesley Overklift

Ellastbilen klippte bandet

En ceremoni med en annorlunda bandklippning hölls vid gruvinfarten där en helelektrisk lastbil från Scania fick agera första fordon att passera genom infarten och samtidigt ”klippa” bandet. Monika Sammelin förklarade gruvinfarten och verkstadsområdet invigt och säger:

– Ellastbilen får idag symbolisera det arbetet vi gör med att elektrifiera gruvan för att så småningom kunna leverera fossilfri järnmalm till den demonstrationsanläggning för järnsvamp som vi ska bygga här i Gällivare/Malmberget.

Ellastbilen är en Scania Heavy Tipper som är ett av de el- och batteridrivna fordon som LKAB testar och utvärderar i arbetet med att byta ut den dieseldrivna fordonsflottan och samtidigt göra gruvan autonom, digitaliserad och koldioxidfri. Den är inte ännu godkänd för att köras under jord utan testas för tillfället endast ovan jord.

Ett gäng medarbetare var på plats vid gruvinfarten för att delta vid ceremonin. Firandet fortsatte sedan i krossreperationsverkstaden. Foto: LKAB/Anders Lindberg

Nya gruvinfarten togs i bruk 12 juni 2024, dagen efter invigningen. I samma stund stängdes den gamla infarten som byggdes 1965 och gjorde det möjligt att färdas med bil i gruvan.

– Att omlokalisera en ny infart är något som sällan sker under en gruvas livstid. Med start i april 2022 har vi drivit en 536 meter lång tunnel från nivå 278 (under jord) upp till markytan. Bergarbetena har gjorts med interna resurser och det känns riktigt roligt att få inviga den nya gruvinfarten idag, säger Monika Sammelin.