Gruvbrytning på prov har startat i Mertainen

23 juni 2011

Gruvbrytning  i LKAB:s nya gruva i Mertainen på prov startade i början av juni. Den första salvorna till vägbyggen ljöd den 24 maj och provproduktionen startades den 10 juni.

Fram till i september skall 300 000 ton järnmalm produceras och läggas upp för en provserie i anriknings- och kulsinterverken i Svappavaara.
– Försöken skall köras i september och november. Malm från Mertainen skall blandas med rågods från Kiruna. Vi undersöker hur den nya malmen uppför sig i pelletsproduktionen, säger Peder Nensén, projektchef.

Rik malm

Malmen från Mertainen bryts i tre olika kvaliteter från rik malm med över 52 procent järnhalt till malm med 35-52 procent och till fattigare malm med över 20 procent järnhalt. KGS bryter och krossar malmen, som sedan fraktas av entreprenörer via lastbil 12 km ned till Svappavaara.
– Efter provproduktionen gör vi en paus i brytningen för analyser, fortsatta försök och färdigställande av ansökan för miljöprövning. 2013 väntar vi att analyserna och miljötillstånden är klara. Då kan vi köra igång ordinarie produktion 2014 och vara uppe i full produktion på 10-15 miljoner ton år 2015, säger Peder Nensén.

Ökar produktionen

Mertainen är en av tre planerade nya gruvor i Svappavaara, Gruvberget redan igång, Mertainen och Leveäniemi planeras starta senast 2015. De tre gruvorna ska möjliggöra en ökning av LKAB:s leveranser av färdiga produkter med ca 35 procent till 37 miljoner ton i planen LKAB 37.

Text: Mauritz Magnusson
Foto: Fredric Alm