Full fart när husen i Malmberget säljs

18 maj 2018
Rött hus.
Huset på Höijersbacke 3, byggdes 1906 som bostadshus i Malmberget. Nu är det sålt och ska flyttas.

Det blev rusning och stort intresse hos mäklarfirman när LKAB skulle sälja äldre kulturbyggnader i Malmberget. Hittills har nio bostadshus från det så kallade Bolagsområdet gått till försäljning. LKAB säljer husen och köparna ansvarar själva för att flytta byggnaderna.

Intresset för husen i den första omgången var så stort att mäklarfirman redan efter drygt fyra timmar plockade bort annonserna.– Det var helt otroligt, vi blev helt nedringda. Allt gick mycket snabbare än vi någonsin hade förväntat oss, säger Mirjam Ylipää, mäklare på Jonas Nilsson Fastighetsförmedling i Gällivare.

Anledningen till att LKAB väljer att sälja husen istället för att riva dem är i första hand att kunna bibehålla kulturvärden från Malmberget, som 2032 kommer att vara mer eller mindre helt tömt. LKAB kontrollerar att huset är lämpligt att flytta. Resten är köparens ansvar. Byggnaderna säljs till låga priser som är maximerad kostnad för rivning. Exempelvis har det sålts ett 70 kvadratmeter enplanshus för 40 000 kronor. Köparen ansvarar för att flytta huset, själv ordna en tomt och alla andra tillstånd.

I den första omgången hus som såldes, äldre kulturbyggnader, ingår tomtmark på Repisvaara i Gällivare för att samla dessa hus på ett och samma ställe. I den andra omgången ingår ingen tomtmark därav är priset lägre.

– Det är ett stort projekt för köparen att flytta ett hus och mycket att tänka på. Att återanvända, alltså att husen flyttas istället för att rivas, är hållbarhet, säger Frida Larsson, projektledare för samhällsomvandlingen på LKAB i Malmberget.

Prislappen för att flytta ett hus kan variera beroende på om flera hus kan flyttas samtidigt, byggnadens storlek och vart den ska transporteras. En försiktig uppskattning av flyttkostnaden kan bli runt en halv miljon kronor.

Inom kort kommer ytterligare bostadshus att säljas. Dessa är moderna villor som LKAB köpt in tidigare.