Försvarsmakten och LKAB lockade Elin och Melvin till Kiruna

10 januari 2023

Fast jobb i Försvarsmakten och på LKAB, en tvåa mitt i nybyggda Kiruna centrum och ljusa framtidsutsikter. Elin Gustafsson och Melvin Skott från Vindeln utanför Umeå valde ett nytt liv 58 mil norrut.

Två personer utomhus, varav en i försvarsmaktens uniform.
Melvin Skott och Elin Gustafsson flyttade 58 mil norrut och planerar att stanna i Kiruna tills vidare.

– Hellre minusgrader och snö än plusgrader och regn på vintern!
För Elin Gustafsson var valet enkelt när hon skulle göra värnplikten som skyttesoldat med befattningen bandvagnsförare. Hon ville så långt norrut som möj­ligt. Det blev sex månaders värnpliktsutbildning på Lapplandsjägargruppen med utbildningsplats Kalixfors utanför Kiruna.
– När jag närmade mig muck var det ett befäl som sa åt mig att söka en tjänst som heltidsanställd soldat, så jag anmälde intresse. Jag hann jobba hemma en månad som biträdande säljchef innan jag började tjänsten här. Det är perfekt, man får vara ute hela tiden, att sitta inne på kon­tor är inte riktigt för mig, säger Elin.

Kvinna utomhus i militärkläder
I arbetsuppgifterna för Elin Gustafsson ingår att vara instruktör för värnpliktiga som får sin grundutbildning i Kalixfors.

Sambon Melvin jobbade tidigare som CNC-operatör på en tillverkningsindustri i Vindeln, men ville flytta upp till Elin när hon fick jobbet på Lapplandsjägargruppen.
– Jag sökte några olika jobb på LKAB, och fick göra intervju för en tjänst på LKAB Mekaniska. Jag fick frågan hur snabbt jag kunde börja, och sa att det beror på hur snabbt jag hittar någonstans att bo. Då sa intervjuaren att det kan LKAB hjälpa till med, säger Melvin.

Och så blev det. Paret fick hyreskontrakt på en alldeles nybyggd tvårummare mitt inne i Kirunas nya stadskärna, som ersätter de äldre delar som ska avvecklas så att gruv­brytningen kan fortsätta. Bara veckan innan de flyttade in i bostaden hade de flesta av stadens handlare öppnat sina butiker i de nya kvarteren, tillsammans med caféer och restauranger.
– Vi har inte hunnit gå så mycket i centrum, för vi job­bar så mycket! Men vi handlar ju allting i stan eftersom det är så nära, säger Elin.

Fast egentligen hade ingen av dem tänkt sig att bo så centralt, säger hon.
– Jag har sagt att jag aldrig ska bo i en stad! Men det är klart det är bekvämt, hemma i Vindeln så beställde jag det mesta på nätet eller så fick man åka de fem milen in till Umeå.

Melvin jobbar dagtid på LKAB Mekaniska, ett dotter­bolag till LKAB som både tillverkar produkter och utför reparationer och andra tjänster åt processindustri och gruvnäring. Han är mekaniker och arbetar med svarv, fräs och skärmaskin.
– Det är spännande att vara i Kiruna, som ny på jobbet är det ju mycket nytt att lära sig också. Jag hade hört talas om LKAB av kompisar i Vindeln som jobbar åt entrepre­nörer i Gällivare, säger Melvin.

Person i arbetskläder framför en maskin.
Melvin Skott arbetar på LKAB Mekaniska. Här använder han en bäddfräs för de sista anpassningarna på en sats lagerringar.

Elin har tidigare varit intresserad av att bli polis, det var bland annat därför hon bestämde sig att göra värn­plikten, som en bra grund. Nu överväger hon att framö­ver söka utbildning som specialistofficer i markstrid. Närmast står en kurs i snöskoterutbildning i den nuvaran­de befattningen som GSS/K (står för ”gruppbefäl, soldat, sjöman, kontinuerlig tjänstgöring”).
– Jag trivs väldigt bra idag, jag jobbar ju tillsammans med mina befäl från värnplikten. Det var lite speciellt från att tilltala dem med grad och efternamn till att börja säga förnamn!

Inför vintern återstår att lösa var den privata skotern ska förvaras när den tas upp från Vindeln. Och sen ska Kirunas sevärdheter, som Icehotel i Jukkasjärvi, Abisko nationalpark och Kebnekaise börja betas av, säger Elin.
– Vi har inte riktigt hunnit med alla såna saker ännu, men det ska vi. Planerna för framtiden är att vara kvar i Kiruna tills vidare!