Ett kraftprov i midnattssol – dags igen för Laponia Triathlon!

4 juli 2018
En stor grupp människor simmar ut från strand.
Starten av Laponia Triathlon 2017. Fotograf: Hans Berggren

Till helgen går världens nordligaste triathlon-tävling över Iron Man-distans, Laponia Triathlon, av stapeln i Gällivare. I år väntas sammanlagt drygt 200 deltagare från tio nationer till de två tävlingarna.

– Det känns väldigt positivt inför helgen, säger Tommy Niva, som sitter med i organisationskommmitén.– Vattentemperaturen är betydligt högre och vädret ser ut att bli bättre än vad vi hade förra året, och anmälningsläget är bra – vi har drygt 100 anmälda till respektive distans. Sammanlagt kommer tävlande från tio nationer, bland annat Norge, Finland och Frankrike. Framför allt kommer de utifrån för att delta i distanstävlingen, men även sprinten har visat sig vara populär utanför Gällivare och Norrbottens gränser.

De två distanserna är dels Iron Man-distansen: 3860 meter simning, 180 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning. På grund av vägarbete längs E45 har man tvingats dra om banan en del, i går cyklingen till fram och tillbaka till Tjautjas och sedan via Nattavaara innan den avslutas på Hellnerstadion. Löpningen går upp på Dundrets topp och sedan längs Rallarstige innan man vänder tillbaka vid Nietsak och slutligen går i mål på Hellnerstadion. Ett oerhört kraftprov i spektakulära miljöer och fantastisk midnattssol!

Den andra distansen är Laponia Triathlon Sprint, en lite snällare variant: Simningen går längs Vassaraälvens strand innan man cyklar 20 kilometer efter E45 och slutligen går i mål efter fem kilometers lättare löpning.– Sprinten är en trygg tävling som de flesta klarar av, perfekt för att utmana kompisar och kollegor, eller om man bara är nyfiken på att testa en triathlon, säger Tommy Niva.Anmälan till sprinten är öppen fram till 16.00 på torsdagen, så det är inte för sent!

För nyfikna åskådare tipsas dels om starten i Sandviken, i midnattssol klockan 24.00 på fredag. Senast 18.00 på lördag ska alla tävlande ha gått i mål på Hellnerstadion, där försäljning av lättare mat och tilltugg kommer att finnas för publiken.– Friluftsfrämjandet kommer att öppna Åke på toppen-stugan och servera kaffe och fika där så jag tycker verkligen att man ska åka dit och titta när löparna kommer upp på Dundret. Även sprinten på torsdag är väldigt rolig att följa då hela tävlingen blir koncentrerad kring Vassaraälven, säger Tommy Niva.

Vi på LKAB önskar alla deltagare lycka till och god tur!

Vill ni läsa mer om arrangemanget kan ni göra det här: http://laponiatriathlon.com/