Drömmen om brandmansyrket blev verklighet
Att få hjälpa till i situationer där det behövs känns viktigt och värdefullt för SandraLi Stridsberg. Att arbeta med två olika yrken inom en och samma koncern är dessutom en bonus. På LKAB finns möjligheten.
SandraLi Stridsberg arbetar till vardags som svarvare på LKAB och trivs bra med sitt yrke. Men drömmen om att en dag bli brandman har funnits med sedan barnsben.– När jag såg att LKAB sökte folk till den interna räddningstjänsten år 2014 ansökte jag direkt och blev kallad på intervju. Jag fick sedan genomföra ett rullbandstest, säger SandraLi Stridsberg.Testet gick ut på att promenera i hög lutning med utrustning på och totalt cirka 20 kilo på ryggen.
SandraLi genomförde testet med bravur och fick sedan en reservplats, som sedermera ledde till en ordinarie deltidstjänst i LKAB:s räddningstjänst.– Det är fysiskt ansträngande, men jag hade tränat mycket innan så för mig gick det bra. Att få arbeta med två yrken är en bonus. Jag har lärt mig otroligt mycket på LKAB, säger SandraLi Stridsberg.Totalt finns det 28 brandmän och 5 brandbefäl i Kiruna, fördelade ovan och under jord. SandraLi tillhör ovanjordsstyrkan. Hon är en av totalt tre tjejer.– Jag har beredskap var femte vecka, under beredskapsveckan är vi två brandmän plus ett befäl ovan jord och två brandmän under jord. Beredskapen pågår dygnet runt i en vecka. Vi har en inställningstid på åtta minuter, då gäller det att finnas i närheten. Under beredskapsveckan jobbar jag även på mitt ordinarie jobb, säger SandraLi Stridsberg.
Alla brandmän genomgår ett arbetsprov, arbets-EKG, vart femte år och hälsokontroller en gång per år. Det finns inget krav på C-körkort, lastbilskörkort. Den möjligheten fick SandraLi chansen att ta via jobbet.– Vi fick böcker och uppkörning. Sedan låg ansvaret på mig att plugga och övningsköra. Nu har jag C-körkortet och får köra brandbilen, det är ett stort plus, säger SandraLi Stridsberg.
Att få hjälpa till i situationer där det behövs känns viktigt och värdefullt för SandraLi, samtidigt som det är spännande.– Många gånger är det tuffa situationer att hantera. Man vet aldrig hur man reagerar förrän det händer, säger SandraLi Stridsberg.LKAB:s räddningstjänst har ett samverkansavtal med den kommunala räddningstjänsten, och rycker ibland ut även på stan. Tillsammans med den kommunala räddningstjänsten och Region Norrbotten har övningar genomförts gemensamt under jord.
Varje jourvecka har den interna räddningstjänsten avsatt tre timmar till övning. Då ingår bland annat rökdykning och sjukvård. Övningarna genomförs i lokaler på LKAB och på ett helt nytt övningsområde inne på LKAB:s industriområde.– Brandmansyrket är på lika villkor för alla. Vi ska alla kunna utföra samma jobb. Det görs ingen skillnad på tjejer och killar. Jag hoppas att fler tjejer tar chansen att söka, säger SandraLi Stridsberg.
Fakta – Industribrandkåren i Kiruna
- Antal anställda: Fem befäl och 28 brandmän
- Antal brandbilar: en brandbil stationerad under jord och fyra brandbilar ovan jord
- Antal ambulanser: en ambulans* stationerad under jord
*Ambulansen är prioriterad till att användas nere i gruvan vid särskilda tillfällen då ordinarie ambulanser i kommunen inte kan ta sig till platsen eller befinner sig på annat uppdrag. Det är egentligen en sjuktransport, men den kommer att ha snarlik utrustning som en ambulans, förutom läkemedel.