”Det här blir Kirunas hjärta” – Kvarter 7, 8- och 9 under uppförande

19 februari 2020

Under onsdagen hölls en pressträff kring kvarter 7,8- och 9 som nu är under uppbyggnad. Kvarteren rymmer en stor del av Kirunas framtida centrum.

Tidigare i år skrevs ett bytesavtal mellan LKAB och Kirunabostäder för de hus som försvinner i och med samhällsomvandlingen. LKAB erhåller fastigheter på bland annat Steinholtzgatan, Arent Grapegatan, Bergmästaregatan och Mangigatan. Nåiden Bygg AB arbetar just nu med uppförandet av ersättningsfastigheter till Kirunabostäder, kvarteren består av bland annat 297 bostäder och ett 50-tal butikslokaler.– Allt går enligt plan. Det hackade lite i början men vi är i linje med tidplanen. Nu gjuter vi första grunddelarna, säger Jens Fredriksson, ombudsman och delägare i Nåiden Bygg AB.

Kvarteren ligger nära det nya Scandic-hotellet och stadshuset.– Det är en väldigt stor del av Kirunas framtida handel som byggs upp nu. Här möts människor – i fik, kaféer och restauranger. Det här blir Kirunas hjärta, säger Linus Niva, LKAB:s chef för samhällsomvandlingen i Kiruna.

Medverkade gjorde även Mats Dahlberg, vd för Kirunabostäder, samt Stefan Sydberg, styrelseordförande. – Jag är glad över att man håller fast vid täthetskonceptet. Det blir nära till allting i centrum vilket är väldigt positivt, säger Stefan Sydberg.

Dessa kvarter är en särskilt stor del av Kirunas nya centrum då de kommer utgöra cirka 30 procent. Färdigställande är planerat till senhösten 2022.