”Det är nu det gäller”

27 april 2020
svetsning pågår

​I mars införde LKAB restriktioner kopplade till covid-19. Men risken för smittspridning är inte över – inte på långa vägar.  – Nu är det är viktigare än någonsin att vi gör rätt, det är avgörande för utvecklingen framledes. Det är mitt och ditt ansvar, säger Michael Palo, direktör för Affärsområde Järnmalm.

Michael Palo_direktörDivision norra_2018_c.jpg

​Sedan mitten av mars, när corona slog till med full kraft, har LKAB fokuserat på att begränsa smittspridningen och skydda riskgrupper – samtidigt som bolaget fortsätter att producera. Därmed axlar LKAB ett stort samhällsansvar.  – Min upplevelse är att vi hanterat det riktigt bra. Vi har klarat av att hålla produktionen igång och samtidigt genomfört ett underhållsstopp. Dessutom har vi producerat och levererat över plan i mars månad så ur den aspekten har vi hanterat det lysande, säger Michael Palo och fortsätter;Men det är nu det verkligen gäller och det är nu det är viktigare än någonsin att göra rätt. Vi måste vara uthålliga och inte släppa garden.

Myndigheternas rekommendationer är utgångspunkten

LKAB utgår från myndigheternas rekommendationer och genomför särskilda restriktioner kopplade till covid-19. Precis som den svenska coronastrategin utgår LKAB:s strategi från ett stort individuellt ansvar. Grundbulten för den strategin handlar om en långsiktig uthållighet där restriktioner och rekommendationer tillkommer i takt med ökad smittspridning. – I mars fanns det nästan ingen smitta i Norrbotten. Nu vet vi att den finns på samtliga verksamhetsorter, mer eller mindre. Det fungerade ypperligt i början, när det fanns en stor oro, men på senare tid har vi tenderat att glida tillbaka lite, säger Michael Palo.  

Mitt och ditt ansvar

I grund och botten handlar det om att begränsa smittspridningen. Genom det minskar belastningen på vården samtidigt som LKAB bidrar till samhällsekonomin genom att fortsätta producera. – Det handlar om att tänka till i kontakten med människor, i kontakten med våra äldre anhöriga, på barnens för- och grundskola, på arbetet och i kassan på affären. Vi måste arbeta för att vända utvecklingen och det är mitt och ditt ansvar, säger Michael Palo.   Kommande dagar, veckor och månader sätter agendan för framtiden. Därför är det viktigt att varenda en av oss fortsätter följa riktlinjerna och gör medvetna val i vardagen. Det innebär till exempel att medarbetare som arbetar hemifrån fortsätter att göra det och att hemarbete sker växelvis för att minska kontaktytorna på arbetet. 

Underhållsstoppet i Malmberget

Den 3 maj inleds underhållsstoppet i Malmberget. Det är en omfattande underhållsinsats som ställer stora krav på att de generella och ortsspecifika riktlinjerna efterföljs. – Det är ingen lätt fråga att hantera, att balansera samhällsnyttan, det vill säga; hålla verksamheten igång, trygga arbetena och välfärden samtidigt som vi hanterar covid-19. Vi är trygga med att vi klarar av det men det är inget som är ristat i sten. Om det uppstår en situation eller om rekommendationerna förändras, då förhåller vi oss till det. 

Tänder till när det krävs

Trots covid-19 lämnar LKAB ett framgångsrikt kvartal bakom sig. Det har varit möjligt genom alla engagerade, nytänkande och ansvarstagande medarbetare som faktiskt visat vad LKAB-andan handlar om.  – Jag vet att det har varit ett pusslande och att man jobbat hårt för att få ihop det. Alla i hela kedjan har gjort ett fantastiskt jobb och det är tydligt att gnistan finns och att vi tänder till när det krävs, säger Michael Palo.