Den skadade i fallolyckan har avlidit

28 juli 2018

Idag lördag nås vi av beskedet att den person som skadades i fredagens fallolycka har avlidit.

– Idag går våra tankar till den avlidnes anhöriga, vänner och arbetskamrater, säger Magnus Arnkvist, direktör för Division Södra där Svappavaaraverksamheterna ingår.

– Att en människa dör på jobbet är det värsta som kan hända oss i LKAB. Vårt arbete med Säkerheten först går ut på att alla ska kunna återvända hem friska och trygga efter arbetsdagens slut. Därför är en dödsolycka ett stort misslyckande för oss, och LKAB ska medverka fullt ut i utredningen av händelsen, parallellt med våra egna undersökningar för att säkra att en liknande händelse aldrig ska kunna ske igen säger, Jan Moström, VD och koncernchef för LKAB.

Om händelsen:

Strax före 10.30 fredag förmiddag 27 juli inträffade en allvarlig fallolycka i kulsinterverket i Svappavaara. Medarbetaren transporterades till Umeå där hon senare avled till följd av sina skador.

Vid 10.30 på fredag förmiddag larmades SOS om en allvarlig fallolycka i Kulsinterverket. En anställd hos en av LKAB:s entreprenörer höll på med förberedande arbete på en travers på rullplan i pelletsverket när en gallerdurk i servicebryggan gav vika. Medarbetaren föll cirka fem meter ner till rullhuset där hon landade på ett transportband. En kollega larmade omedelbart och personalen inledde hjärt- och lungräddning. De fortsatte med det tills att ambulanspersonal var på plats och tog över. Kvinnan fördes med helikopter till Gällivare sjukhus och transporterades senare under kvällen vidare till universitetssjukhuset i Umeå. Platsen spärrades av, krisorganisation upprättades och polisen har varit på platsen.