Bli en del av framtidsindustrin – sök gymnasieprogram med LKAB-profil

29 januari 2021
Person framför glasvägg
Arithat Phattsutthara läser tredje året på industriprogrammet med LKAB-profil.

En nyckel för LKAB:s omställning är kompetensförsörjningen. Ett sätt på vilket LKAB i många år har jobbat för att nå ungdomar på våra verksamhetsorter och få dem intresserade av vår bransch är gymnasieutbildning med LKAB-profil.

Tanken med LKAB-profilen, ett samarbete mellan LKAB och Lapplands Gymnasium, är att ge eleverna en djupare inblick och få in en fot i företaget, genom att man får både den rätta kompetensen och bra kontakter. Efter utbildningen är eleven redo för att antingen börja arbeta direkt inom LKAB-koncernen eller fortsätta studera på högskola eller universitet.

Arithat Phatsutthara går tredje året på industriprogrammet i Gällivare och är nöjd med det han har fått ut av profilen:– Jag sökte LKAB-profilen därför att jag vill börja jobba inom branschen – det är kul med industriarbetet och jag ville lära mig mer om gruvindustrin. Det är en spännande bransch.Just nu skulle Arithat, om världen var som vanligt, varit ute på sin andra praktikperiod– Jag hade precis börjat mekverkstaden förra våren när pandemin slog till och vi fick gå hem och även vårens period är inställt, och det är så klart jättetråkigt. Jag hade i alla fall ett sommarvikariat förra året och planen är nytt vikariat till sommaren och förhoppningsvis får jag fortsätta efter det.

LKAB-profilen går att läsa till fem olika program: industri-, el- och energi, fordons- och transport-, vvs- och fastighets-, samt naturvetenskapsprogrammet. Läs mer om utbildningen här.