Elektriska lastbilar från Scania ska utvärderas

22 mars 2022
Skissbild av lastbil som tippar
Hösten 2022 förväntas en elektrisk Scania Heavy Tipper och elektrisk kranbil komma till Malmberget

En elektrisk Scania Heavy Tipper kommer köras i LKAB:s gruva i Malmberget, tillsammans med en elektrisk kranbil som är specialanpassad till gruvverksamhet. Genom att utveckla i nära samverkan får LKAB utvärdera Scanias helelektriska lastbilar samtidigt som Scania får testa och köra i den krävande miljö som en gruva innebär. 

LKAB och Scania genomgår nu stora förändringar för att uppnå ökad hållbarhet. LKAB siktar mot att bli ett av de mest hållbara gruvföretagen i världen, där framtidens gruva ska vara autonom, digital och koldioxidfri. Scanias vision är att bli ledande inom hållbara transportlösningar– De elektriska lastbilarna är en del av ambitionen att sätta en ny standard för hållbar gruvbrytning, där vi använder fossilfritt hela vägen. Vi byter ut vår dieseldrivna fordonsflotta, och när vi provar kapaciteten från batteridrivna elfordon, fattar vi beslut med hänsyn till att valet av lastbilar inte bara ska bidra till högre produktivitet utan, mest av allt, till en mer hållbar gruva och en säkrare arbetsmiljö, säger Peter Gustavsson, projektledare vid LKAB.

Scania Heavy Tipper har en total vikt, inklusive last, om 49 ton och kommer transportera restavfall. Den andra lastbilen är utrustad med en kran, som passar ändamålet att frakta borrstål till borr-riggar under markytan. Den senare kommer att laddas vid depån, men mobil laddning vid olika platser är också möjlighet för att öka flexibiliteten. Fordonen förväntas tas i bruk vid LKAB under 2022.

– Vi fortsätter att arbeta med kunder som vill prova innovativa lösningar tillsammans med oss. För Scania är det väldigt värdefullt att kunna testa elektriska fordon i den extrema miljö vi hittar i riktiga kunders gruvverksamhet. Dessutom är Scania Heavy Tipper den första i sitt slag i denna industri och ytterligare ett riktigt stort kliv på vägen mot hållbara transportlösningar inom alla applikationer, säger Fredrik Allard, chef för E-mobility på Scania.

– Det sätt som Scania är en del av vår förändringsprocess är värdefull eftersom det ger oss möjligheten att utvärdera deras batteridrivna fordon. Tillsammans hoppas vi kunna utveckla och bygga fossilfria fordon som är lika produktiva, eller ännu bättre än de vi har idag, sammanfattar Gustavsson.